Tessa den Dulk en Marlies Tiepel van Buzz Leiden bij de BOP aan de Willem Klooslaan. (Foto: Gerry van Bakel).

Podcastserie De Ladder #6: ‘Meer voeten in de wijk nodig’

Meer handen aan het bed, is een bekende slogan als het gaat om wat er in de zorg nodig is. Welzijnsorganisatie Buzz Leiden pleit voor meer voeten in de wijk. “Kom uit je kantoor, kom uit je bubbel en help mee. Want de BOP is er voor iedereen.”

Lees alle artikelen terug in het ‘De Ladder’ dossier van Sleutelstad of beluister hier de podcasts

Ontwikkelmakelaars Tessa den Dulk en Marlies Tiepel zijn de spinnen in het web aan de Willem Klooslaan. In de Buurtontmoetingsplek, ook wel BOP genoemd. Hier is iedereen welkom en telt iedereen mee. In de BOP is er altijd koffie en thee, heel veel informatie en een luisterend oor. Een tweede thuis in de buurt. Een anker in de wijk, zoals Tiepel het zegt.

Zoals voor Rafat en zijn vrouw Rouda die de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht. Na een scheiding van anderhalf jaar kwamen ze elkaar weer tegen in Nederland. Nu proberen ze hun leven op te bouwen in Leiden. 
Miquela heeft weer een ander verhaal waarin de liefde haar naar Katwijk bracht, maar waar ze zich niet geaccepteerd voelde. Nu wil ze in Leiden andere vrouwen helpen zelf hun leven vorm te geven.

In aflevering 6 van de podcastserie De Ladder hoor je Rafat en Rouda en Miquela. En de oproep van de ontwikkelmakelaars van Buzz Leiden voor meer voeten in de wijk.

Rafat, Rouda en Miquela zijn te horen in de zesde aflevering van de podcastserie De Ladder. Podcasters Andy Clark en Gerry van Bakel bivakkeerden een paar maanden in de BOP aan de Willem Klooslaan. Ze praatten met mensen over wat hen naar de BOP brengt, waar ze vandaag komen en welke dromen ze hebben voor de toekomst. Buzz Leiden wil mensen die weinig sociale contacten hebben, vaak geen werk hebben, kampen met spoken uit hun verleden op weg helpen. Een steuntje in de rug om een stapje te zetten op de participatieladder.

Afsprakencultuur
Voor Marlies Tiepel is het duidelijk dat de sleutel tot succes, het verder komen op de participatieladder staat of valt met werk. Dat hoeft niet meteen een betaalde baan te zijn, maar mag wel natuurlijk. “Geef die mensen een kans”, zegt ze. “Wij zien in deze wijk zoveel mensen die heel graag willen werken, maar tegen allerlei belemmeringen oplopen. Omdat ze nog niet zo goed Nederlands spreken bijvoorbeeld. Het is heel simpel. Als je geen kansen geeft, gebeurt er ook niks. Als je mensen hebt die de taal nog niet goed spreken en die nog niet zo gewend zijn aan de Nederlandse afsprakencultuur, heb een beetje geduld. De belemmeringen zijn vaak leidend en dat willen wij omturnen.”

Rafat en Rouda willen wel graag inburgeren in Leiden, de taal leren, mensen ontmoeten en aan het werk. Maar ze zijn ook nog elke dag bezig met Syrië waar een deel van hun familie nog woont. Rafat vertelt over zijn vader die vlakbij Damascus woont. “Er is niet altijd elektriciteit of water en het eten is allemaal heel erg duur. Mijn vader is 75 jaar en altijd op zoek naar werk. Als hij niet werkt, heeft hij ook geen eten.” Rouda komt uit een grote familie, maar is tijdens de oorlog verschillende broers en zussen verloren. Terwijl haar man vertelt, rollen bij haar de tranen over haar wangen. Ze zijn blij dat ze in Leiden wonen, maar contact maken met de buren gaat soms moeizaam. Totdat ze bij de BOP komen.

Nooit saai
In de BOP ontvangen Tiepel en Den Dulk iedereen met open armen en een open blik. “Het vooroordeel over deze wijk is dat er alleen arme mensen wonen met een bijstandsuitkering die niks kunnen en niks waard zijn”, zegt Tiepel. “Maar ze kunnen wel iets en ze zijn wel de moeite waard.” Want het motto van Buzz Leiden is: iedereen heeft talent en telt mee. “Het is een hele diverse wijk. Er wonen mensen met allerlei problemen. Het is hier nooit saai.”

Onlangs vierde Buzz Leiden haar eerste verjaardag. Dat eerste jaar in de BOP was een intensief jaar, zeggen de ontwikkelmakelaars van Buzz Leiden. “Door corona, daar had iedereen last van. We moesten alles opzetten maar een heleboel dingen mochten niet. Dan heb je wel een probleem en moet je wat trucs uit de hoge hoed toveren. We hebben gekeken naar wat wel mocht: twee aan twee wandelen, solo op huisbezoek gaan bijvoorbeeld. Verder hebben we de hele BOP opgeknapt. Veel mensen uit de buurt kwamen langs, die wilden wel helpen klussen.”

Zo probeert Buzz Leiden met een minimale bezetting zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. In de Bos- en gasthuisdistrict zijn dat Marlies Tiepel en Tessa den Dulk. Ze zouden best graag wat meer collega’s hebben, want er is genoeg te doen. “Het kost moeite, tijd en energie om alle kikkers in de kruiwagen te houden”, zegt Tiepel. “Daarom is er elke dag een gastheer of gastvrouw die iedereen verwelkomt. Tessa en ik geven iedereen aandacht. Zowel de bezoekers als de vrijwilligers. Er zijn wel eens incidentjes geweest, en daar spreken we mensen op aan. Je moet je gewoon gedragen in de BOP. Wat is ons geheim? Dat zeg ik niet, maar je kunt ons inhuren.”

Bubbel
Tiepel en Den Dulk proberen zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om vrijwilligerswerk te komen doen in de BOP. “Je kent die kreet wel van meer handen aan het bed”, zegt Den Dulk. “Ik wil meer voeten in de wijk. Wij zeggen altijd de BOP is er voor iedereen. Je kunt er van alles halen, maar ook brengen. Dus kom uit je kantoor, uit je eigen bubbel en maak kennis met de Buurtontmoetingsplek. We zoeken mensen voor de taalles zonder boeken, of misschien kun je iemand helpen met het maken van een CV of een ondernemingsplan. Kom gewoon eens kijken, Willem Klooslaan nummer 15. Of je kunt mailen naar BuzzLeiden.”

Dit was het laatste deel in de podcastserie De Ladder over de mensen van de buurtontmoetingsplek in Leiden Zuid-West. Eerdere aflevering zijn te vinden op deze site. Deze serie kwam mede tot stand dankzij een financiële bijdrage van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij De Ladder podcast


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×