Gesprek met burgemeester Lenferink: Leidens Ontzet, corona, jeugdbende en werkdruk gemeenteraad

In het Gesprek met de burgemeester spreekt Sleutelstad elke maand met burgemeester Henri Lenferink over Leiden, ontwikkelingen in de stad en de actualiteit.

Nu de coronamaatregelen worden afgeschaald, wordt er ook steeds meer duidelijk over de viering van Leidens Ontzet. Het ‘feest der feesten’ wordt al jaren steeds drukker en feitelijk is het zelfs al zo druk geworden dat de horeca in het Nieuwe Rijngebied al in 2019 de verantwoordelijkheid niet meer wilde dragen voor de organisatie.

Na een jaartje overslaan in 2020 noemt burgemeester Lenferink de komende viering een goed moment om het over een andere boeg te gooien. Een beetje terug naar vroeger, zonder megafeest op pontons. Die komen er dan ook niet. Bandjes en dj’s varen door de grachten langs de verschillende kroegen. Versterkte muziek is buiten in principe verboden, behalve bij horecabedrijven die niet in de buurt van het water zijn gevestigd.

Voor jongeren tot en met 27 jaar komt er  buiten het centrum een alternatief feest om de drukte te spreiden. Waar dat wil Lenferink nog niet zeggen, maar de gemeente heeft wel al een plek op het oog. De taptoe, optocht en kermis gaan in principe gewoon door. Net als alle andere traditionele onderdelen die de 3 October Vereeniging elk jaar organiseert.

Verder spreken we in deze aflevering over de situatie rond corona in de komende zomermaanden, het oprollen van een jeugdbende in Leiden Zuidwest en de te hoge werkdruk bij met name de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling. De gemeente gaat experimenteren met een andere verdeling van de onderwerpen over de verschillende commissies en na de verkiezingen die in maart 2022 worden gehouden, wordt de hele indeling opnieuw tegen het licht gehouden.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×