'De Watergeuzen' langs de A4 bij Zoeterwoude. (Foto: Robbert Beurse).

De twee windmolens langs de A4 bij Zoeterwoude in particulier bezit

Een half miljoen euro is er door Rijnland Energie Coöperatie opgehaald voor de twee windturbines langs de A4. Hiermee gaat de overeenkomst met de huidige eigenaar door en komen ‘De Watergeuzen’ in handen van ruim tweehonderd inwoners van de regio Holland Rijnland. Daarmee zijn ze ‘windmolenaar’ en delen ze in de winst die wordt gemaakt met de verkoop van de duurzaam opgewekte stroom.

Vanaf augustus gaat Rijnland Energie door met de tweede fase van de intekenronde. Er is in totaal zo’n 1,65 miljoen euro nodig voor de twee windmolens. Inwoners en ondernemers in de regio Holland Rijnland kunnen meedoen door participaties te kopen. Deelnemers krijgen dan de medezeggenschap over de molens en ontvangen rente op hun inleg. Bij voldoende winst uit de verkoop van de stroom komt er ook geld vrij voor projecten van de aangesloten lokale coöperaties.

Draagvlak voor windmolens
De twee windturbines werden in 2020 opgeleverd. Voorzitter Rob Boerée van Rijnland Energie vindt het belangrijk dat inwoners van de regio eigenaar zijn van wind – en zonprojecten. “En dat zij ook ‘de vruchten er van plukken’. Met ons initiatief bewijzen we dat mensen in actie willen komen voor duurzame energie.”

Leiden Regio Voorschoten Zoeterwoude De Watergeuzen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×