(Foto: Rob van Dullemen).

Lareb onderzoekt nieuwe bijwerking Janssen-vaccin

Bijwerkingencentrum Lareb heeft twee meldingen ontvangen van een nieuwe, ernstige bijwerking bij het coronavaccin van Janssen, het Guillain-Barré-syndroom. Na een prik met AstraZeneca kwamen elf van zulke meldingen binnen. Dat meldt mediapartner Omroep West.

Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) is een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem. “We zijn hier nu nader naar aan het kijken. GBS is wel vaker in verband gebracht met vaccins. En het zou kunnen dat er een verhoogd risico is met deze vaccins”, aldus Lareb. Volgens het centrum zijn er geen overlijdens gemeld als gevolg van deze aandoening.

In Nederland zijn er volgens de laatste cijfers van Lareb ongeveer 2,8 miljoen AstraZeneca-vaccins gegeven en 600.000 prikken met Janssen. Eerder deze week waarschuwde de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA voor de nieuwe bijwerking bij het vaccin van Janssen. Volgens de autoriteiten is er een verhoogd risico op de zeldzame bijwerking GBS.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×