De Lammermarktgarage blijkt alles behalve een bodemloze put. Parkeren brengt Leiden jaarlijks miljoenen in het laatje.

SP wil parkeergeld naar sociaal domein

Als het aan de SP ligt, worden de denkbeeldige hekken weggehaald rond de gesloten financiële systemen die de gemeente Leiden heeft ingericht. Het is raadslid Thomas van Halm van die partij een doorn in het oog dat er daardoor aan de ene kant een parkeerreserve is van circa 18 miljoen euro, terwijl bij het sociaal domein miljoenentekorten zijn ontstaan.

Die ‘hekken’ zijn na de verkiezingen van 2018 bijvoorbeeld rond het sociaal domein gezet. Daardoor is dat een gesloten financieel systeem geworden. Geld dat Leiden ervoor ontvangt van het rijk blijft binnen die hekken en kan dus nergens anders voor worden gebruikt. Maar andersom is ook waar. Tekorten mogen niet van buiten dat hek worden aangevuld. En met name bij zaken als jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning gaat dat steeds meer knellen.

Er zijn tekorten en die moeten door die afspraak worden opgelost binnen het sociaal domein zelf. “Dus ten koste van de mensen die dat eigenlijk niet kunnen hebben”, zegt Van Halm die tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomer met een voorstel komt om die hekken weg te halen. Dat voorstel gaat het niet halen, de hekken staan in het coalitieakkoord en weghalen is daarom pas weer bespreekbaar na de verkiezingen. Dat beseft Van Halm ook. Zijn voorstel wordt dan ook een belangrijk punt in het verkiezingsprogramma van de Leidse SP.

Chris de Waard in gesprek met SP-raadslid Thomas van Halm over de gesloten financiële systemen waar de gemeente Leiden mee werkt.

Dat programma gaat hij sowieso mee uitdragen, want hij wil graag door als raadslid. En misschien gaat hij de kar zelfs trekken. “Daar ga ik deze zomer eens heel goed over nadenken”, zegt Van Halm. “Het kost natuurlijk ook gewoon heel veel extra tijd.” De huidige fractievoorzitter van de SP Leiden, Antoine Theeuwen, is in elk geval ook kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Dat vertelde hij desgevraagd aan Sleutelstad. Pas na de zomervakantie kiest de partij een nieuwe voorman of -vrouw.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×