Zaterdag werd een informatiebord onthuld op en over de Poelbrug. Ook heeft de Rijnsburgerweg nu een eigen website. (Video: Chris de Waard).

Bewoners Rijnsburgerweg onthullen infobord Poelbrug en website

Niet de schans Lammen, maar de Poelschans was de belangrijkste verdedigingslinie van Leiden tijdens het bezet door de Spanjaarden in 1573. Daarvan zijn in elk geval de bewoners van de Rijnsburgerweg in Leiden overtuigd. “Als we hier de achterdeur niet goed hadden bewaakt, waren we allemaal katholiek en spraken we Spaans na 1574”.

Zaterdag onthulden ze daarom een informatiebord op de Poelbrug die de Poelwetering overkluist. Geheel in stijl. Initiatiefnemer Peter van der Geer kwam als Pedro Delaguerra tevoorschijn en ging op de brug de strijd aan met opstandige Leidse boeren. Met dank aan de firma Hoppezak.

Binnen de singels zijn al veel monumentenborden, erbuiten nog niet zo. Tijd om daar verandering in te brengen, vonden de bewoners die meteen ook de website rijnsburgerweg.nl hebben gelanceerd. Daarop staan allerlei wetenswaardigheden over de lange geschiedenis van de voorname Leidse straat. “En zelfs een lied”, zegt Van der Geer enthousiast. “En als er een lied is over je straat, dan tel je pas echt mee. Penny Lane, Waterlooplein, Wall Street en de Rijnsburgerweg.”

 

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×