De vaccinatie van jongeren bij de GGD is in volle gang. (Foto: Rob van Dullemen).

Het viruspeil in de Leidse regio daalt alweer, maar houden de vaccinatiedijken?

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de regio lijkt over zijn hoogtepunt heen. In Leiden en omgeving is er na de extreme stijging van vorige week al vijf dagen een lichte daling te zien. Landelijk is van een daling nog geen sprake. De ziekenhuisopnames zijn zelfs flink opgelopen.

Als studenten- en uitgaansstad was Leiden begin juli een koploper bij de nieuwe golf besmettingen.  In één week ging het aantal positieve tests van 67 naar 761. Deze week kwam het totaal nog een fractie hoger uit (799), maar de dagcijfers dalen alweer. Het driedaagse gemiddelde lag vorige week maandag op 174 en schommelt nu rond de honderd.

In de directe omgeving van Leiden begon de besmettingsgolf wat later, maar ook hier lijkt de piek nu voorbij. Die piek was trouwens maar half zo hoog als in de stad: Leiden telde deze week 643 besmettingen per honderdduizend inwoners, de vier buurgemeentes telden er gemiddeld 325. Landelijk lag dit cijfer op 400.

Record R-getal
Vrijdag maakte het RIVM bekend dat het reproductiegetal R een record van 2,91 had bereikt. Dat betekent dat één besmet persoon bijna drie anderen besmet. Maar eigenlijk was dit oud nieuws, want het instituut kan dit cijfer alleen met twee weken vertraging goed berekenen. Het hoge R-getal sloeg dus op 1 juli. En dat de besmettingen toen, door de heropening van het nachtleven, explosief stegen is intussen wel bekend.

De grote meevaller van afgelopen week is dat de explosieve stijging niet heeft doorgezet. De cijfers schommelen al enkele dagen rond de 11.000. Dat zijn wel de hoogste aantallen sinds de kerstdagen, maar de situatie is nu wel anders dan toen. De kwetsbare bevolking is grotendeels beschermd door de vaccinatie en het is nu ook veel rustiger in de ziekenhuizen dan in de winter.

Vaccinatiedijken
Of het op de corona-afdelingen in de ziekenhuizen zo rustig blijft, moet nog blijken. Met dit hoge aantal besmettingen onder jongeren bereikt het virus geleidelijk ook de generaties van ouders en grootouders. Niet al die ouderen zijn volledig gevaccineerd en bij sommigen zal de vaccinatie geen perfecte bescherming tegen de deltavariant bieden. De druk op de ‘vaccinatiedijken’ neemt toe en nu moet blijken of ze het houden.

Afgelopen week was er al een sterke toename van de ziekenhuisopnames te zien. De Leidse regio telde er maar één (uit Oegstgeest). Maar de GGD-regio Hollands Midden zag twaalf nieuwe patiënten opgenomen worden, drie keer zo veel als een week eerder. En landelijk ging het aantal opnames van zeven per dag begin juli naar nu zo’n dertig.

In absolute aantallen is dat nog weinig vergeleken met de tweehonderd patiënten die er in het winterhalfjaar gemiddeld per dag geteld werden. Maar sinds kort weten we weer hoe hard een explosieve stijging kan gaan. De komende tien dagen wordt duidelijker hoe hoog de nieuwe piek voor de ziekenhuizen gaat worden. En intussen moet de vaccinatie van jongeren ervoor zorgen dat die piek ook zo snel mogelijk voorbij is.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×