De Alettahof is een van de twee buurthuizen waarmee de gemeente Voorschoten ervaring gaat opdoen met het verduurzamen. (Foto: GroenLinks Voorschoten).

Voorschoten maakt start met verduurzamen buurthuizen

De gemeente Voorschoten heeft een stappenplan opgesteld om gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. In verband met klimaatafspraken moet al het vastgoed worden verduurzaamd en de gemeente gaat nu om te beginnen ervaring opdoen door op korte termijn te beginnen met het aanpakken van de buurthuizen Boschbloem en de Alettahof.

“De twee buurthuizen waren al toe aan onderhoud, waarbij de verduurzaming nu direct meegenomen kan worden”, meldt GroenLinks raadslid Paul ’t Lam over het stappenplan van zijn eigen wethouder Erica Spil. “De buurthuizen worden geïsoleerd, er komen zonnepanelen en er komt een hybride warmtepomp voor energiezuinige verwarming. “Door deze maatregelen kunnen de panden niet alleen weer jaren mee, ze worden ook echt klaargemaakt voor de toekomst.”

“Het verduurzamen van al het gemeentelijk vastgoed is een hele klus”, ziet ook wethouder Spil die daarom nu eerst wil beginnen met een paar panden. “Zo kan de gemeente praktische ervaring opdoen. Dat is niet alleen handig voor volgende projecten, maar ook waardevol voor bewoners en bedrijven die zelf aan de slag willen met verduurzaming.” Door de informatie en praktijkervaring te delen, wil de gemeente namelijk niet alleen zelf het goede voorbeeld geven, maar echt samen met inwoners aan de slag gaan met verduurzaming.

De gebruikers van de Boschbloem en de Alettahof gaan zelf ook profiteren van de lagere energiekosten. “Zonnepanelen betalen zichzelf binnen enkele jaren terug en we willen met dit project uitzoeken wat de besparingen in de praktijk nou eigenlijk zijn. Het is vervolgens natuurlijk wel de bedoeling dat ook de gebruikers van verduurzaamde panden van zulke besparingen kunnen profiteren.” Over het verdelen van de opbrengsten gaat de gemeente in gesprek gaan met de gebruikers.

Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad groen licht gegeven om nog dit jaar te beginnen met het verduurzamen van de twee eerste panden.

Duurzaamheid Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×