Rogier van der Linden, misschien wel familie van Goeie Mie, proeft de Goeie Mie Gin-bonbons. (Foto: Sleutelstad.)

Nieuw in het Goeie Mie assortiment: 'giftige' bonbons

Het Goeie Mie-assortiment heeft zich uitgebreid met ‘giftige’ bonbons. Horeca-eigenaar Rogier van der Linden mocht het eerste doosje in ontvangst nemen.

De bonbons in puur, wit en melkchocolade, hebben een gifblauwe vulling waarin Goeie Mie Gin is verwerkt. Die gin, aldus Van der Linden, verdoezelt de arsenicum smaak. Michiel Hoogland is de ondernemer die de bonbons heeft laten maken. Hij vindt dat hij er goed in is geslaagd om de echte Goeie Mie Gin-smaak er in naar voren te laten komen.

Met wat fantasie kun je Van der Linden een nazaat van de Leidse gifmengster noemen. Ongeveer anderhalve eeuw geleden, legt Van der Linden uit, kwam in zijn horecazaak De Hooykist op de hoek van de Groenesteeg en de Hooigracht, Goeie Mie haar slachtoffers uitkiezen. En dat is niet de enige overeenkomst. De Leidse gifmengster en Van der Linden delen dezelfde achternaam. Goeie Mie heette in het echt Maria Swanenburg-Van der Linden.

Goeie Mie dankte haar naam aan het feit dat ze ouderen en zieken verzorgde. Minder aardig was dat in het geheim begrafenisfondsen en verzekeringen op hun levens afsloot. Iets wat in de tijd gewoon nog kon. Ze vergiftigde deze mensen vervolgens met arseen en streek de premies op. Vermoedelijk heeft ze meer dan 90 mensen vermoord waaronder 16 familieleden. Ze is in 1883 ontmaskerd en in 1885 veroordeeld. Ze sleet de rest van haar leven in de vrouwengevangenis in Gorinchem. In 1915 overleed ze. Ze is nog altijd grootste seriemoordenares uit de Nederlandse geschiedenis.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×