Jonne Moleman als lid van de Leidse Olympische Ploeg. (Foto: Emile van Aelst).

Parazwemster Jonne Moleman mag toch niet naar Tokio

“Ik ben heel verdrietig en leeg”, reageert Jonne Moleman op het nieuws dat KNZB naar buiten bracht. De talentvolle parazwemster mag tegen alle verwachtingen in toch niet naar de Paralympische Spelen. Tijdens internationale wedstrijden in Zagreb deze week kon er bij haar geen duidelijke classificatie worden vastgesteld voor de afstanden waarop ze in Tokio zou mogen starten. De wedstrijd in Kroatië was de laatste classificatiemogelijkheid. De KNZB heeft de voordracht voor Moleman daardoor moeten intrekken.

Deelname aan de Paralympische Spelen was voor de zwemster van de Leidse zwemvereniging LinK een droom die uitkwam. Althans, daar leek het op. Tijdens (inter)nationale wedstrijden zwom ze record na record en ze plaatste zich voor vijf paralympische onderdelen. In april kreeg ze groen licht voor deelname aan de Spelen. Nu blijkt dat de internationale federatie de gradatie van Molemans beperkingen toch niet in kan delen in een officiële classificatie, waardoor ze niet van start mag. Een mokerslag voor de zwemster, die door haar progressieve ziekte waarschijnlijk ook niet op de volgende Spelen in actie kan komen.

Bondscoach Sander Nijhuis verklaart op de website van de KNZB: “Het komt er in het kort op neer dat de fysieke prestaties van Jonne in het water voor de internationale federatie momenteel niet voldoende te onderbouwen zijn vanuit medische inzichten. Deze medische onderbouwing is een eis voor deelname aan de Paralympische Spelen om een internationaal geldende klasse te kunnen toekennen. Wij hebben alle noodzakelijke gegevens en onderzoeken aangeleverd bij het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), maar dit heeft – in combinatie met de beoordeling in Zagreb – niet tot de gewenste classificatie geleid. Een bittere pil voor Jonne, want zij had veel vertrouwen in een goede afloop van dit proces en was er klaar voor om in Tokio te presteren.”

Trainer en coach Paul van der Ploeg reageert teleurgesteld op het besluit. “Het is voor Jonne en mij niet te begrijpen dat the road to Tokyo nu is afgesloten. Omdat je niet in een bepaald hokje past? Velen zijn geraakt door de ontmoetingen met Jonne. Zij had de paralympische sport in de schijnwerpers kunnen zetten. Ons team staat klaar om Jonne op te vangen en te begeleiden in het verwerken van deze schok.”

 

Leiden Sport Jonne Moleman


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×