Een moment uit de livestream van de ontleding van de vinvis.

Kijk mee: Naturalis ontleedt reusachtige aangespoelde vinvis

Naturalis is begonnen met het onderzoeken van de dode vinvis die dinsdagochtend in Terneuzen werd gevonden. De walvis was op de boeg van een schip terechtgekomen en is zo de Zeeuwse haven ingesleurd. Om achter de doodsoorzaak te komen heeft het Leidse onderzoeksinstituut het enorme dier ontleed. De operatie was via een livestream te volgen.

De dode vinvis werd in de sluizen van Terneuzen opgemerkt en is daar uit het water getakeld. Het behoorlijk gehavende dier werd al snel een attractie en veel mensen gingen met het beest op de foto. Met hun neus dichtgeknepen, want de vinvis stonk volgens omstanders behoorlijk. De zogeheten gewone vinvis is zo’n veertien meter lang. Dat is behoorlijk groot, maar een gewone vinvis kan een stuk langer worden. De grootst gemeten dieren zijn wel 27 meter.

Artikel gaat verder onder de video


Het ontleden van het machtige zeedier was live te volgen op Youtube (deel 1)

De precieze doodsoorzaak van de vinvis is nog onbekend. Dat moet nader onderzoek uitwijzen. Naast wetenschappers van Naturalis zijn ook onderzoekers van Universiteit Utrecht bij de dissectie aanwezig. “We zijn vanaf negen uur vanochtend bezig”, vertelt Naturalis-bioloog Auke-Florian Hiemstra aan mediapartner Omroep West. “Het dier is al flink uit elkaar gehaald. Je ziet bijna niet meer dat het een walvis is.”

Organen
De vinvis is vermoedelijk ergens op de oceaan op de boeg van het Panamese zeeschip Muharrem Dadaylie terechtgekomen. In de haven van Terneuzen gebeurde zoiets niet eerder. “Er spoelen wel vaker walvissen aan in Nederland, maar het blijft een uniek moment”, aldus Hiemstra. “Zeker omdat het een gewone vinvis is. De op één na grootste walvis, en daarmee het op één na grootste dier, dat op aarde leeft.” In de twintigste eeuw waren er elf strandingen van vinvissen. “De blauwe vinvis daarentegen strandde hier voor het laatst in 1800”, aldus Hiemstra.

Artikel gaat verder onder de video


Het ontleden van het machtige zeedier was live te volgen op Youtube (deel 2)

Met scherpe messen is de vinvis in stukken gesneden. Enorme stukken vlees en organen zijn met de hulp van machines opgetild en gesorteerd, terwijl de onderzoekers voorzichtig monsters afnamen. Dat hele proces was live te volgen in een videoverslag van Naturalis. De vraag is of de walvis overleed door de aanvaring met het schip of dat het dier al dood was en toen onderschept werd. “Er worden samples van het dier verzameld en de maag wordt onderzocht om te kijken wanneer hij voor het laatst heeft gegeten”, legt Hiemstra uit. “Dat is belangrijk om het tijdstip van overlijden te achterhalen.”

Cadeau
Naturalis krijgt de drie meter lange schedel van het dier cadeau om toe te voegen aan hun wetenschappelijke collectie. “De schedel is vrijwel intact gebleven”, vertelt Hiemstra enthousiast. “Daar zijn we heel blij mee. Hoe meer we te weten kunnen komen over de vinvis, hoe beter we ze kunnen beschermen. We zien zo’n prachtig dier natuurlijk liever vrolijk rondzwemmen dan hier liggen.”

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×