Drie van de woonboten op deze locatie moeten verhuizen. (Foto's: Emile van Aelst).

Drie woonboten aan Haarlemmerweg moeten verhuizen

Drie woonboten langs de Haarlemmerweg in Leiden moeten naar een nieuwe plek. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak die de woonbootbewoners hadden aangespannen tegen de gemeente Leiden. In een nieuw bestemmingsplan wil die meer ruimte tussen de boten, zodat het risico op overslaande brand een stuk kleiner wordt. Bovendien zorgt het voor een beter uitzicht op het water vanaf de Haarlemmerweg. De boten krijgen een nieuwe plek aan dezelfde weg.

Door het besluit van de gemeente komen de woonboten niet alleen verder uit elkaar te liggen, maar moeten ze ook tuinruimte op de wal inleveren. Elke woonboot krijgt twee parkeerplaatsen en een tuin van 51 vierkante meter. De ruimte die overblijft, wordt gebruikt om de Haarlemmerweg te verbreden en doorkijkjes te bieden van de weg naar de vaart. De bewoners vinden dat ze er daarmee fors op achteruitgaan, maar de Raad van State oordeelt dat de verkeersveiligheid en het straatbeeld terecht voorrang krijgen van de gemeente.

De woonboten stammen nog uit een tijd dat de trekvaart een vrij vestigingsgebied was. Veel boten hebben daarom geen vergunning. De walkant is altijd eigendom gebleven van de gemeente, maar de aanleg van tuinen, parkeerplaatsen, schuren en schuttingen werd altijd gedoogd. Binnenkort wordt het hele gebied aangepakt en de gemeente wil daarom ook duidelijke regels opstellen voor de woonboten. Met hun gang naar de naar de Raad van State wilden de bewoners ook dit tegenhouden, maar ze hebben op vrijwel alle punten ongelijk gekregen.

De komende jaren wordt de hele Haarlemmerweg grondig vernieuwd. De weg ligt op een recreatieve fietsroute van Leiden in de richting van Haarlem en wordt daarom ingericht als fietsstraat. Tijdens de werkzaamheden wordt ook de nieuwe brug aangelegd die de Oegstgeester wijk Poelgeest gaat verbinden met de Oegstgeesterweg. Daarvoor gaf de Raad van State al eerder toestemming, ondanks dat woonbootbewoners vrezen voor licht- en geluidsoverlast.

  • Het besluit van de rechter gaat over de boten op de achtergrond, die niet tegenover een huis liggen.
    Het besluit van de rechter gaat over de boten op de achtergrond, die niet tegenover een huis liggen.
  • De walkant is altijd eigendom gebleven van de gemeente, maar de aanleg van tuinen, parkeerplaatsen, schuren en schuttingen werd altijd gedoogd.
    De walkant is altijd eigendom gebleven van de gemeente, maar de aanleg van tuinen, parkeerplaatsen, schuren en schuttingen werd altijd gedoogd.
  • De walkant is altijd eigendom gebleven van de gemeente, maar de aanleg van tuinen, parkeerplaatsen, schuren en schuttingen werd altijd gedoogd.
    De walkant is altijd eigendom gebleven van de gemeente, maar de aanleg van tuinen, parkeerplaatsen, schuren en schuttingen werd altijd gedoogd.
Leiden Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×