Delen van de Klinkenbergerplas kampen met blauwalg. (Foto: Chris de Waard).

Blauwalg vergalt zwemplezier in Klinkenbergerplas

De Omgevingsdienst Midden-Holland heeft een negatief zwemadvies afgekondigd voor delen van de Klinkenbergerplas in Oegstgeest, omdat daar blauwalg is aangetroffen. Het gaat om de westoever van de plas. Blauwalg kan huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken. Zwemmen wordt daarom ontraden.

Voor een ander deel van de Klinkenbergerplas, de noordwestoever, is een waarschuwing van kracht. Ook daar is blauwalg geconstateerd, maar in kleinere hoeveelheden.

Op andere plekken in onze regio is het openbare zwemwater dik in orde. Zo kan er volgens recente controles veilig worden gezwommen bij recreatieplas Vlietland en ook bij waterspeelplaats Cronesteijn in Leiden is de zwemwaterkwaliteit goed. Datzelfde geldt voor het Valkenburgse Meer en de Vadeoplas in Leiderdorp. Het water van ’t Joppe is zowel in Warmond als in de Merenwijk in orde bevonden.

Ook wie liever in zout water zwemt, heeft geen problemen. De waterkwaliteit langs de kust van Wassenaar, Katwijk en Noordwijk is goed.

Blauwalg komt bijna elke zomer voor in een deel van de recreatieplassen. De alg ontwikkelt zich bij hoge watertemperaturen. Onder andere met waterstofperoxide wordt geprobeerd de alg te bestrijden. Met wisselend succes.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×