Omdat testen belangrijk blijft, ook als mensen gevaccineerd zijn, gaat de GGD testbussen inzetten. (Foto: Rob van Dullemen).

GGD gaat dit najaar met testbussen door regio rijden

Het komend najaar gaat de GGD Hollands Midden met testbussen rijden. In totaal worden er vijf corona-testbussen ingezet om snel te kunnen testen op plekken waar een vermoeden is van een uitbraak.

De GGD verwacht dat mensen zich de komende periode minder snel laten testen omdat velen van hen inmiddels gevaccineerd zijn. Maar omdat testen belangrijk blijft om het coronavirus in de gaten te houden, gaat de GGD dit najaar dus naar mogelijke besmettingsclusters toe.

Mensen met klachten kunnen ook nog gewoon terecht bij de testlocaties in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn. De testlocatie in Katwijk sluit per 1 september.

Naast testbussen zet de GGD sinds een maand ook prikbussen in. Die worden gebruikt om in gebieden te vaccineren waar de vaccinatiegraad laag is, zoals bijvoorbeeld in Katwijk en op de bollenvelden waar veel buitenlandse seizoenarbeiders nog niet gevaccineerd zijn.

Grootste testlocatie
Met ingang van aanstaande zondag opent de GGD de grootste GGD-testlocatie in de regio om de studenten die deelnemen aan de Leidse introductieweek EL CID te kunnen testen. Studenten die daaraan meedoen, moeten aantonen dat ze geen corona hebben voor zij deel kunnen nemen aan een activiteit. Hiervoor moeten zij een negatieve testuitslag laten zien.

Studenten en vrijwilligers die zich aangemeld hebben voor de EL CID, ontvangen iedere dag automatisch een tijdslot waarop zij langs kunnen komen voor hun sneltest. Studenten hoeven zich dus niet aan te melden. In totaal kunnen er in de pop-up testlocatie in het voormalige V&D gebouw 15.000 sneltesten afgenomen worden.

Vaccinatiegraad
Op dit moment heeft 69 procent van de inwoners uit Hollands Midden van 12 jaar en ouder een eerste vaccinatieprik ontvangen door de GGD. Het percentage inwoners dat ook al een tweede prik bij de GGD heeft ontvangen is 56 procent. In Leiden liggen die percentages wat lager omdat de studentenstad een relatief jonge bevolking heeft. Op het dashboard www.eengezonderhollandsmidden.nl is veel informatie te vinden over de vaccinatiegraad en de gezondheid van inwoners van Hollands Midden.

Afgelopen week testte de GGD Hollands Midden 6.463 personen in de teststraten. Van die mensen bleek 11,4 procent positief. Mensen die uit het buitenland terugkomen worden geadviseerd zich te laten testen. Ook als ze volledig gevaccineerd zijn. Voor een gratis testafspraak kunnen mensen terecht op www.coronatest.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×