Dorien Verbree, hier op campagnebeeld voor de Tweede Kamerverkiezingen. (Foto: VVD).

Verbree van de VVD doet niet meer mee: na de volgende verkiezingen

Fractievoorzitter Dorien Verbree van de VVD Leiden keert na de verkiezingen in maart volgend jaar niet meer terug in de Leidse raad. Na acht jaar vindt ze het mooi geweest. “Een makkelijke keuze vind ik dit niet, want raadslid zijn is een van de leukste dingen die ik in mijn leven heb gedaan.

Verbree is momenteel met verlof. Ze is op 17 mei moeder geworden van zoon Corneel en werd tot het zomerreces als fractievoorzitter waargenomen door Maarten de Crom. De vrijgekomen plek in de fractie werd tijdelijk opgevuld door duoraadslid Maaike van Vliet. In september keert Verbree terug als fractievoorzitter en blijft dat tot de verkiezingen. Lijsttrekker voor de VVD Leiden wordt ze niet. Wie wel, dat beslist de fractie samen met de afdeling na de zomervakantie.

Hoewel Verbree de Leidse raad dus sowieso verlaat, keert ze de Leidse politiek niet helemaal de rug toe. “Ik vermoed dat ik me ook na de verkiezingen nog wel tegen de Leidse politiek aan wil bemoeien. Maar dat zal ik dan niet langer in de rol van raadslid doen.”

Opvolgplek
Verbree zou ook in een ander scenario de Leidse politiek verlaten. Ze stond bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart dit jaar op plek 42 van de landelijke VVD-lijst. De partij haalde uiteindelijk 34 zetels, waardoor de Leidse vooralsnog buiten de boot is gevallen. Als de VVD gaat deelnemen aan een nieuw kabinet waarover al maanden wordt onderhandeld, schuiven er waarschijnlijk net niet voldoende mensen door naar de regering om Verbree alsnog een plek in de Tweede Kamer te bezorgen.

In het huidige demissionaire kabinet heeft de VVD negen bewindslieden. Bij de nieuwe samenstelling komen de nieuwe kabinetsleden waarschijnlijk niet allemaal uit de fractie. De kans dat Verbree in de loop van de komende kabinetsperiode alsnog in de Tweede Kamer komt, is alweer weer een stuk groter. Er vertrekken altijd wel Kamerleden tussentijds en Verbree staat op een ‘opvolgplek’.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×