Vorig jaar mochten aankomende studenten tijdens de EL CID maar één dag naar Leiden komen. (Foto: Rob van Dullemen).

EL CID gaat hoe dan ook donderdag van start

De EL CID gaat donderdag hoe dan ook door. Maar of het fysieke deel van de kennismakingsweek mag wordt vrijdag duidelijk als minister-president Rutte zijn coronapersconferentie houdt.

Aankomende studenten aan de universiteit en de hogeschool kunnen donderdag en vrijdag van achter hun laptop de stad Leiden en de studentenwereld leren kennen. Volgende week mogen ze hopelijk voor drie dagen naar Leiden komen. De ene helft van de deelnemers bezoekt de stad van maandag tot en met woensdag, de andere helft van donderdag tot en met zaterdag. Althans, dat is het vooralsnog het plan.

De coronapersconferentie van komende vrijdag zou nog roet in het eten kunnen gooien. “We hebben het programma opgesteld in samenwerking met de GGD en zijn van mening dat we goed hebben ingespeeld op de huidige corona-omstandigheden. We wachten de persconferentie af maar hopen uiteraard dat het programma doorgaat zoals het nu staat gepland”, laat Ries de Moor van het coördinatieteam weten.

Onlinegedeelte
Het onlinegedeelte heeft zoveel mogelijk de onderdelen van een ‘gewone’ EL CID. De deelnemers mogen met hun groepje een dansje leren van hun mentor, krijgen uitleg over studeren en studieverenigingen, kunnen luisteren naar een debat tussen de voorzitters van de grote vijf studentenverenigingen en kennismaken met de kleinere veelzijdige verenigingen en de watersportverenigingen. Ook een kookworkshop, een tekencursus en een sportactiviteit staan op het digitale programma.

Het fysieke gedeelte van de Enige Leidse Commissie Introductie Dagen, zoals de EL CID voluit heet, is gericht op kennismaking met de stad. Musea, horeca, bioscopen, het Universitair Sportcentrum en studentenverenigingen doen allemaal hun best om positief onder de aandacht te komen van de volgende generatie Leidse studenten.

Coronacontroles
Studenten moeten bij alle activiteiten een groen vinkje in de CoronaMelderApp laten zien. Daarvoor moeten ze zich elke dag laten testen, tenzij ze volledig gevaccineerd zijn of recent zijn hersteld van het virus. De organisatie raadt ook gevaccineerde en herstelde studenten aan om zich toch elke dag te laten testen voor extra zekerheid, maar dat is niet verplicht. De GGD opent speciaal voor de EL CID een groot testcentrum in het voormalige V&D-pand in het centrum van Leiden.

Door het veelvuldig testen, is het volgens de organisatie niet nodig om in de buitenlucht anderhalve meter afstand te houden. “Dit beleid is tot stand gekomen na intensief overleg met de gemeente en de GGD, aldus De Moor. “We vinden het belangrijk de week veilig te organiseren, dus we zien er goed op toe dat alles veilig verloopt.” Binnen geldt de anderhalve meterregel wel.

Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×