De Leidse student Jeroen Salden is de jongste volksvertegenwoordiger van Nederland. (Foto: Renee Riebeek).

Leidse student Jeroen Salden is jongste volksvertegenwoordiger van Nederland

Met zijn negentien jaar is Jeroen Salden niet alleen de jongste volksvertegenwoordiger van Nederland, hij is ook nog eens het eerste Statenlid afkomstig uit de 21e eeuw. Een enorme eer vindt de jonge politicus het, die verder gewoon in Leiden studeert. Een carrière binnen de politiek sluit hij niet uit: “Het lijkt me gaaf om in de gemeenteraad van Leiden terecht te komen.”

Salden is student Rechtsgeleerdheid en Politicologie aan de Universiteit Leiden. In Leiden woont hij in een gewoon studentenhuis, maar Salden doet naast zijn studie dingen die niet bepaald doorsnee zijn. Zo is hij nu tijdelijk Statenlid van de provincie Brabant. Tot en met september vergadert hij mee en zet hij zich in voor verschillende onderwerpen, waaronder ruimtelijke ordening. Zijn doel: de stem van zijn generatie laten horen.

Zetel
Op zeventienjarige leeftijd heeft de van oorsprong Brabantse Salden zich verkiesbaar gesteld voor de Provinciale Staten van Brabant. Hij mocht op dat moment niet eens stemmen, maar het heeft hem inmiddels wel een zetel opgeleverd. Toch ziet hij het nog niet zitten om fulltime plaats te nemen in een gemeenteraad. “Ik ben nog bezig met mijn studie en wil daarnaast ook nog genieten van het ‘gewone’ studentenleven, dus ik vind het fijn dat dit maar voor een korte periode is”, lacht Salden.

Tip 
Salden houdt zich al langere tijd bezig met de politiek. Zo was hij tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen campagneleider voor D66 Leiden. Daarnaast schreef hij begin dit jaar een manifest over het belang van studentenhuizen met een gemeenschappelijke ruimte.

Zijn tip voor jongeren die ook actief willen worden binnen de politiek: “Gewoon doen. Meld je aan bij een partij en ga naar borrels en vergaderingen, zo rol je vanzelf in dat wereldje. Ik heb dat ook gedaan en tot nu gaat het me best goed af.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×