Jeroen Salden (links) samen met een huisgenoot in de 'fusie' van zijn studentenhuis. (Foto:Myrthe Koopman).

Student schrijft manifest over belang van studentenhuizen

Leiden kent als stad veel studenten en daarmee ook veel studentenhuizen. Maar volgens student Jeroen Salden worden dit er steeds minder. De gemeente bouwt namelijk vooral studio’s voor nieuwe studenten en geen huizen meer met een gemeenschappelijk gedeelte. Jeroen ziet dit als een probleem en daarom schreef hij een manifest over het belang van het behoud van studentenhuizen met een gedeelde ruimte.

Landelijk is het aantal kamers binnen studentenhuizen met 5.500 geslonken de afgelopen twee jaar, terwijl het aantal studio’s met 6.400 is toegenomen, meldt kenniscentrum voor huisvesting Kences. Volgens Jeroen heeft dit met name een financiële oorzaak. Een studentenhuisvester zoals DUWO kan bijvoorbeeld meer huur vragen voor een studio dan voor een studentenhuis.

Fusie
Jeroen merkte dat zijn vrienden het lastig vonden om een kamer in een studentenhuis te vinden, terwijl er tegelijkertijd erg veel studio’s zijn. Maar dit is volgens hem niet hetzelfde. Zelf is hij wel woonachtig in een studentenhuis met een zogeheten ‘fusie’, wat studentenjargon is voor gemeenschappelijke ruimte. Hij ziet dan ook zeker de toegevoegde waarde hiervan en besloot daarom het manifest te schrijven.

“Het is heel fijn om altijd mensen om je heen te hebben en je huisgenoten worden echt een soort van je familie. Dat is heel waardevol voor mijn studententijd en dat is iets wat je mist als je in een studio woont.”

Juist in coronatijd zijn studentenhuizen met gemeenschappelijke ruimtes waardevoller dan ooit. “Studenten kunnen elkaar niet meer echt buitenshuis treffen en als je dan een aantal huisgenoten om je heen hebt hoef je je niet eenzaam te voelen, daarom zijn juist nu fusies nodig.”

Petitie
Naast het manifest is Jeroen ook een petitie gestart voor het behoud en de bouw van meer studentenhuizen met een gemeenschappelijke ruimte. Deze petitie is inmiddels al meer dan honderd keer ondertekend door verschillende studenten en studentenhuizen. “Hierdoor merk ik wel echt dat het een breed gedragen sentiment in de studentengemeenschap is en dat vind ik goed om te horen, “ zegt Jeroen hierover.

Jeroen is zelf politicologiestudent en tevens campagneleider van D66 Leiden. Zijn manifest wordt dan ook verdedigd door D66 raadslid Sander van Diepen tijdens de vergadering van de gemeenteraad op dinsdag. Uiteindelijk hoopt Jeroen met dit manifest te bereiken dat de gemeente meer studentenhuizen met gezamenlijke ruimtes gaat bouwen .

De gemeenschappelijke ruimte in het studentenhuis van Jeroen Salden. 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×