Het desbetreffende fietspad op de Korevaarstraat. (Foto: Chris de Waard).

Slijter dwingt inrijverbod Korevaarstraat af: 'Mensen zien het niet'

Een medewerker van de naastgelegen winkel Wines & More ziet het dagelijks gebeuren. Auto’s en soms zelfs vrachtwagens die vanuit de Breestraat en het Rapenburg over het fietspad van de Korevaarstraat rijden richting de Lammenschansweg. Maar dat is helemaal niet toegestaan. “Toch gebeurt het zeker met enige regelmaat”, vertelt hij en hij wijst daarbij op de bandensporen die te zien zijn op de verhoging naast het fietspad.

De situatie op de Korevaarstraat zorgt voor veel verwarring. Aan het begin van het fietspad hangt een 30-kilometerbord. Het bord nodigt automobilisten uit om het fietspad op te rijden, terwijl juist dat verboden is. De medewerker van Wines & More ziet dan ook dat veel automobilisten het per ongeluk doen. Daarom is hij van mening dat er iets moet veranderen.

Gevaarlijke situaties
“Laatst was er zelfs een automobilist die zijn band kapotreed en de nodige schade opliep”, vertelt hij. De auto’s die vlak voor zijn winkel over het fietspad rijden zorgen voor gevaarlijke situaties. “Kinderen kunnen de straat op schieten en dan onder een auto terechtkomen. Gelukkig is dat nog niet gebeurd.”

Ook een van de mannen die kluste aan een gebouw aan de Korevaarstraat ziet het vaak mis gaan. “Soms reden er per dag zelfs veertig auto’s het fietspad op, die konden vervolgens allemaal gaan keren”, zegt hij wijzend naar een aantal tonnen die de route inmiddels blokkeren, neergezet door de wijnwinkel. “Mensen zien heel laat dat ze er eigenlijk niet in mogen, dat is denk ik het probleem”, vertelt de klusser.

Noodoplossing 
Op de inmiddels geplaatste wijntonnen is een zelfgemaakt bordje geplakt met ‘verboden voor auto’s’. Volgens de medewerker van de winkel werkt dit wel. Maar hij benadrukt ook dat dit een noodoplossing is. “Ik vind dat de gemeente er iets aan moet doen, bijvoorbeeld het plaatsen van een duidelijker bord waardoor de automobilisten eerder weten dat ze hier niet in mogen rijden.”

Aan de overkant van de weg is onlangs ook al een lantaarnpaal omvergereden door een achteruitrijdende vrachtwagen die op het fietspad reed. Klachten van omwonenden hierover zijn tot nu toe door de gemeente nog niet behandeld. Over de hele situatie zijn recentelijk wel al vragen gesteld aan het gemeentebestuur, die worden na de zomer beantwoord.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×