(Archieffoto: Sleutelstad).

Bevolkingsonderzoek borstkanker in de Merenwijk

Vrouwen uit de Merenwijk die zijn geboren tussen 1946 en 1971 kunnen als ze dat willen meedoen aan het tweejaarlijkse borstkankeronderzoek. Naast winkelcentrum De Kopermolen staat tussen de Regenboogkerk en de kinderboerderij vanaf maandag 16 augustus een mobiel onderzoekscentrum.

Vrouwen die mee willen doen, kunnen van beide borsten een röntgenfoto laten maken. Zomaar langsgaan kan niet. Vrouwen worden voor het onderzoek per brief uitgenodigd.

Daardoor kan een vroeg stadium van borstkanker worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe minder ingrijpend de behandeling is. Organisator Bevolkingsonderzoek Zuid-West benadrukt wel dat het onderzoek een momentopname is. Als er geen kanker wordt geconstateerd, blijft er altijd nog de kans dat zich in de toekomst toch een tumor ontwikkelt.

Vrouwen met klachten of veranderingen aan de borsten krijgen dan ook het advies om direct naar de huisarts te gaan en niet het bevolkingsonderzoek af te wachten.

Normaal gesproken kunnen vrouwen zich elke twee jaar laten onderzoeken. Door gebrek aan personeel en door het coronavirus is die termijn tijdelijk opgerekt tot maximaal drie jaar. Bevolkingsonderzoek Zuid-West hoopt zo snel mogelijk weer terug te kunnen gaan naar de normale termijn van twee jaar.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×