(Foto's: Rob van Dullemen en Emile van Aelst).

De EL CID is fysiek begonnen: 'Ik voel me echt een koning'

De EL CID is vandaag van start gegaan en dat is niet te missen. De Leidse binnenstad stroomde in de loop van de dag vol met groepjes aankomende studenten die voor het eerst kennismaken met de stad, hun studie en natuurlijk het studentenleven. Al is het wel zo veel mogelijk op anderhalve meter en met sneltesten, dit mag de pret niet drukken: “Het was erop of eronder, dus ik ben blij dat er überhaupt iets fysieks kan. Het voelt bijna als vanouds.”

Ruim een jaar heeft de EL CID-commissie gewerkt aan het neerzetten van de introductiedagen. Er zijn wel een stuk of vijf scenario’s uitgedacht, steeds passend bij de maatregelen van dat moment. Uiteindelijk is het een hybride programma geworden. Deelnemers van de EL CID kunnen drie dagen proeven van het studentenleven dat hen te wachten staat.

“Ik had het wel verwacht, dat we nog steeds een coronaproof programma moesten opzetten. Juist daarom ben ik extra trots op hetgeen dat we hebben neergezet, want het was erg spannend wat nou zou lukken en wat niet”, zegt Mark Kenter van de EL CID-commissie, vol trots.

QR-code
Spannend was het ook voor veel Leidse studentenverenigingen, die hun nieuwe leden werven tijdens de EL CID. Op Catena waren de voorbereidingen hectisch, maar uiteindelijk staat er een vol programma klaar voor de aanstaande studenten. Binnen is er ruimte voor vijftig man en moet er afstand worden gehouden, buiten op de ‘grasboot’ zijn meer mensen welkom. Voor toegang moet er eerst wel een geldige QR-code worden gescand, afkomst van een negatieve test of een vaccinatiebewijs. Hier wordt streng op gehandhaafd.

Artikel gaat verder onder de foto’s

 • Foto: Rob van Dullemen
  Foto: Rob van Dullemen
 • Foto: Rob van Dullemen
  Foto: Rob van Dullemen
 • Foto: Rob van Dullemen
  Foto: Rob van Dullemen
 • Foto: Rob van Dullemen
  Foto: Rob van Dullemen
 • Foto: Rob van Dullemen
  Foto: Rob van Dullemen
 • Foto: Rob van Dullemen
  Foto: Rob van Dullemen
 • Foto: Rob van Dullemen
  Foto: Rob van Dullemen

Voor studentenvereniging Quintus is het druk op straat. Op het feestterrein dat voor de vereniging is geopend is er plek voor 750 studenten. Ook hier is een strenge toegangscontrole, maar daarna kan het feesten beginnen. De anderhalve meter afstand mag worden losgelaten. “Ik voel me wel echt een koning, nu ik hier weer loop”, lacht een ouderejaars lid van de vereniging. “Iedereen is blij dat het weer kan, eindelijk samen bier drinken.”

Enthousiasme
Op de grootste studentenvereniging van Leiden, Minerva, is de sfeer ook uitbundig. Op het dakterras wordt gedanst, gelachen en gedronken. Door de rest van het pand worden interactieve rondleidingen gegeven aan de aankomende leden. Ook kunnen de studenten die het aandurven abseilen van het pand.

De inschrijving gaan bij alle verenigingen hard. Sommige EL CID-deelnemers staan al twee uur in de rij om lid te worden van Minerva. “We hebben plek voor 600 nieuwe leden, maar ik denk dat er wel 1000 mensen lid willen worden”, zegt Ole van Betten, de toekomstige voorzitter van Minerva. “Mooi om te zien dat ondanks corona zoveel mensen toch lid worden van een studentenvereniging.”

 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
 • Foto: Emile van Aelst
  Foto: Emile van Aelst
Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×