Zaterdag wordt een radiodag vol hits op Sleutelstad. (Foto: Chris de Waard).

Mart Hoogkamer nieuw binnen in Zomerse 50

De Lambada is de meest populaire zomerhit ooit. De Braziliaanse groep Kaoma staat met het dansbare nummer bovenaan de nieuwste Zomerse 50 die aanstaande zaterdagmiddag is te beluisteren via Sleutelstad.

Op nummer twee in de lijst staat de Macarena van Los del Rio, een hit uit 1996. De derde plek is dit jaar voor Bryan Adams en Summer of ’69, een hit in het jaar 1990.

In de jaarlijkse Zomerse 50 staan de vijftig grootste zomerhits aller tijden. De hitlijst verschijnt dit jaar voor de 21e keer. Luisteraars van 150 radiozenders hebben de afgelopen weken meer dan 83.000 stemmen uitgebracht. “Dit jaar zijn de oude zomerhits in trek”, zegt Martijn de Lange van de Zomerse 50. “Deze liedjes staan jaar in jaar uit hoog in de Zomerse 50. Het zijn onverwoestbare klassiekers, als je ze hoort op de radio kom je gelijk in zonnige vakantiesfeer. Het instant zomergevoel.”

Zomerhit 2021
Dé zomerhit van het jaar 2021 is Iko iko van Justin Wellington and Small Jam. Het vrolijke liedje komt de Zomerse 50 binnen op plek 14. Het nummer werd al in 2019 uitgebracht, maar is dit jaar pas een hit geworden toen het viral ging op TikTok. Het origineel van Iko iko is veel ouder, het is een bewerking van Jock-a-mo uit 1953.

“Ook bij andere nieuwe zomerhits zie je dat er wordt teruggegrepen op oude deuntjes”, zegt De Lange. “Zo komt Early in the morning nieuw binnen, gebaseerd op het oeroude zeemansliedje What shall we do with the drunken sailor. En voor Friday van Riton en de Nightcrawlers is gebruik gemaakt van een hit van 26 jaar geleden.”

Zwemmen
Er zijn meer opvallende nieuwkomers in de Zomerse 50. Zo staat Mart Hoogkamer op 48 met Ik ga zwemmen. “Dit liedje is in korte enorm populair geworden”, zegt De Lange. “Het was deze zomer zelfs dagenlang het meest gedraaide liedje op Spotify.” Op 43 staan Martin Garrix, Bono en The Edge met We are the people, het themalied van het EK voetbal. Donnie en Frans Duijts komen met Frans Duits de Zomerse 50 binnen op plek 27. “Dit grappige nummer hoorde je deze zomer overal voorbijkomen. Een oorwurm. Terecht dus dat Frans Duits een plekje heeft gekregen in de hitlijst.”

De Zomerse 50 is zaterdag 21 augustus te horen tussen 13.00 en 17.00 uur. Van 13.00 tot 15.00 uur kondigt Erwin Prins de bovenste helft aan en tussen 15.00 en 17.00 uur neemt Sjors Ruinard de nummers 25 tot en met 1 voor zijn rekening. Aansluitend presenteert Erwin Prins zoals elke week tussen 17.00 en 19.00 uur de actuele hits in de Sleutelstad 30.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Zomerse 50


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×