Op deze muur op de Middelweg moet het nieuwe gedicht komen. (Foto: Robbert van Cleef).

Leids muurgedicht ter ere van 100 jaar LCKV-jeugdvakanties moet terug naar tekentafel

Er komt voorlopig geen nieuw muurgedicht op de Leidse Middelweg. De welstandscommissie stuurde het ontwerp terug naar de tekentafel. Het zou een gedicht van stadsdichter Marianne van Velzen worden over het 100-jarige bestaan van de Leidse Christelijke Kampeer Vakanties (LCKV). Het zou tevens het eerste gedicht worden dat tot stand komt zonder de supervisie van de Stichting TEGEN-BEELD die de afgelopen jaren 114 muurgedichten plaatste op Leidse muren.

“We zijn teleurgesteld”, zegt initiatiefnemer Conny Reijngoudt van de LCKV. “We waren al lang bezig met de Utrechtse kunstenaar Jan is de Man en we zagen de potentie van het pand aan de Middelweg. Ik had gehoopt dat ze ons iets meer het voordeel van de twijfel zouden geven. We hebben hier echt goed over nagedacht.”

Reijngoudt denkt dat de welstandscommissie het ontwerp te heftig vindt voor de Middelweg. “Ze hebben het niet met zoveel woorden gezegd, maar ik denk dat ze het strakker omlijnd, rustiger en klassieker willen. Meer in lijn met de muurgedichten die er nu al in Leiden zijn. Ons ontwerp is toch meer street-art.”

Eigen weg
Het gedicht van Van Velzen zou een koppeling worden met een muurschildering van kunstenaar Jan is de Man. Die heeft in Utrecht al een aantal muurschilderingen gemaakt. “We hebben wel contact gehad met de Stichting TEGEN-BEELD maar die zaten al helemaal vol met aanvragen. Dat vonden we wel jammer en toen zijn we onze eigen weg gegaan.”

Reijngoudt geeft de moed niet op, ondanks dat de muurschildering nu niet op tijd klaar is voor het 101-jarige bestaan. De vereniging wilde het 100-jarig bestaan vorig jaar vieren, maar dat ging niet vanwege corona. “We gaan het nu op een andere manier doen. Terug naar de tekentafel.”

Een voorbeeld van het werk van kunstenaar Jan is de Man:

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×