Leiderdorper Wim Schellekens van het Red Team Covid-19 wijst op de enorme risico's die gepaard gaan met het opheffen van de coronamaatregelen.

Red Team Covid 19: 'Terug naar normaal komt met een prijs'

Wim Schellekens uit Leiderdorp houdt zijn hart vast als Leiden uitbundig drie oktober zou gaan vieren. De oud-hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg is lid van het Red Team Covid 19 waarvan de leden vanuit expertise en relevante ervaring bij willen dragen aan preventie en bestrijding van het coronavirus.

“Let wel”, zegt Schellekens: “Ik zeg niet dat je de viering van Leidens Ontzet moet overslaan of dat de zaterdagmarkt niet terug kan naar het centrum, maar je moet je daarbij heel goed realiseren tegen welke prijs dat dan gaat. Welke risico’s ben je bereid te nemen? Er zijn in de ziekenhuizen nog steeds tussen de 600 en 700 bedden bezet met covid19-patiënten en de
reguliere zorg wordt nog steeds verdrongen.”

De 3 October Vereeniging wil op 1 september knopen doorhakken over de viering van Leidens Ontzet, maar die datum was al bepaald voordat het kabinet afgelopen vrijdag bekend maakte dat de anderhalvemetersamenleving nog in elk geval tot en met 20 september in stand blijft. Op 16 september maakt het kabinet bekend wat er daarna wel of niet kan. “Maar je kunt je afvragen in hoeverre er nog wel sprake is van afstand houden”, zegt Schellekens. “Hoe strikt zijn we nog? Op het moment dat de overheid aankondigde dat er versoepeld gaat worden, dan betekent dat meteen al dat de regels minder worden nageleefd.”

Delta-variant
De overheid moet volgens Schellekens in de eerste plaats heel erg open zijn over de risico’s die aan het opheffen van maatregelen kleven. “Anders krijg je nooit voldoende draagvlak voor het vasthouden aan de maatregelen”, weet de Leiderdorper. De vaccinatiegraad mag in Nederland dan wel echt hoog zijn. Zo’n 85 procent. Daardoor worden de meeste mensen niet meer ernstig ziek en komen niet in ziekenhuis terecht. Maar de effectiviteit van het vaccin tegen de Delta-variant is 86 procent. Dus bij 14 procent slaat het niet aan. Dat zijn mensen in allemaal in het ziekenhuis terecht zouden kunnen komen. Samen met de 15 procent die zich niet mag of wil vaccineren, heb je het dan in potentie over gigantische aantallen ziekenhuisopnames. Dat zijn allemaal mensen die dus niet zijn beschermd.”

Het aantal mensen dat niet beschermd is tegen Covid-19 en dus echt heel erg ziek kan worden van het virus, is hoog. Het gaat om circa 2,5 miljoen mensen van 12 jaar en ouder. Naar schatting kan 2,5 procent van die groep zo ziek worden dat opname in een ziekenhuis nodig is. Dat zijn volgens OMT-voorzitter Jaap van Dissel 16.000 tot 22.000 ziekenhuisopnames, waarvan er 2.200 tot 3.400 op  de ic terecht kunnen komen. Van Dissel noemde die cijfers woensdagmorgen tijdens een briefing aan de Tweede Kamer. Nog eens een half miljoen mensen kan om medische redenen geen vaccin krijgen. “Wat doen we om die te beschermen”, vraagt Schellekens zich af. Dat is om meerdere redenen een belangrijke vraag. Niet in de laatste plaats om dat 5 tot 15 procent van de coronapatiënten longcovid krijgt en dus zeer langdurig of zelfs permanent de gevolgen van de besmetting met zich meedraagt.

Gemiddelden
Hoewel de vaccinatiegraad in ons land dus hoog is, gaat het steeds om gemiddelden. “Onder ouderen is het wel 95 procent”, weet Schellekens, maar op de biblebelt en onder groepen mensen met een migratieachtergrond wordt de 60 procent niet gehaald.” In wijken met zo’n laag percentage gevaccineerde mensen, kan het virus om zich heen grijpen en is ook de kans op het ontstaan van nieuwe varianten groter.

Winter
Het Leiderdorpse Red Teamlid heeft ook nog een dringende oproep: “Gevaccineerden: hou je aan de basismaatregelen!” Dat houdt dus in dat het houden van voldoende afstand ook na vaccinatie moet worden volgehouden en als dat niet kan dient een mondneusmaster gedragen te worden. Ook buiten. Ook mensen die zelf beschermd zijn, kunnen het virus immers nog steeds overdragen.

Ook in winkels is het volgens Schellekens nog steeds een heel goed idee om een masker op te zetten. “Je weet als consument immers niet hoe het met de ventilatie in zo’n bedrijf is gesteld.” Schellekens zelf doet het in alk geval nog steeds wel. “Maar ik zie ook wel dat ik een van de weinigen ben.”

Met de wintermaanden in aantocht kan Schellekens zich niet voorstellen dat het kabinet half september zal besluiten om de boel vanaf 20 september (verder) open te gooien. “Als je ziet wat de Delta-variant aanricht als je de maatregelen loslaat. En dat was in de zomer. In de wintermaanden stijgt het reproductiegetal zomaar met 10 tot 15 procent.” Die R-waarde staat voor het aantal mensen dat via een besmet iemand zelf ook besmet raakt. Bij een reproductiegetal onder de 1 stijgt het aantal besmette personen niet. Het laatst bekende cijfer in ons land is van afgelopen dinsdag. Toen lag het op 0,92.

Griep
Een bijkomend risico in de winter vormt influenza. Vorige winter was er vrijwel geen griep, omdat de coronamaatregelen toen heel streng waren. En zonder contact, kan ook het griepvirus niet echt uitbreken. En bij een influenca epidemie telt Nederland ook zomaar 10.000 doden. Dat zijn er weliswaar drie keer zo weinig als bij corona, maar het verdringt wel degelijk de reguliere zorg. Ook zonder covid-pandemie. “Maar de gevolgen van zo’n griepgolf hebben we met z’n allen geaccepteerd”, stelt Schellekens. ‘Maar dat is ook overzichtelijk. Je spreekt dan over een forse belasting van de ziekenhuizen, maar na een maand of twee is die weer voorbij. En dat is echt heel anders bij covid-19. Dus ook hier geldt dat spreiding zeer noodzakelijk blijft. ‘Flatten the curve’, net als vorig jaar.”

Leidens Ontzet
Schellekens ziet in de viering van Leidens Ontzet een groot risico. “Het is echt een enorm evenement, waarbij mensen geen afstand zullen houden en ook geen mondkapjes dragen.” Het zingen van koraalliederen met een paar duizend mensen in het Van der Werfpark noemt hij ‘niet handig’, ook al is het in de buitenlucht. Ook de kermis vormt in zijn ogen een serieus risico. Veel mensen bij elkaar die onvoldoende afstand zullen houden en in de regel geen beschermende maatregelen nemen. Bij de optocht zouden de deelnemers redelijk veilig hun tocht door de stad kunnen maken, maar hier vormen de duizenden toeschouwers langs de route het probleem.

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×