Deelnemers kunnen zich in het oude V&D-pand laten testen. (Foto's: Rob van Dullemen).

EL CID Dag 4: GGD en EL CID voorzichtig positief over testresultaten: 'Iedereen werkt goed mee'

Vier dagen feest en slechts negen coronagevallen: cijfers waar de organisatie van de EL CID niet ontevreden over is. Tijdens de eerste shift van de Leidse introductieweek zijn er 3538 testen gedaan door de GGD in het oude pand van de V&D. Negen positieve testresultaten op 4.877 testen is een mooie uitslag volgens GGD-woordvoerder Monique Ligtvoet.

Opvallend is wel dat het aantal studenten dat zich liet testen gedurende de driedaagse fysieke El CID wel behoorlijk afnam. Op de maandag werden er nog 1.308 studenten getest, terwijl dit aantal op woensdag was verminderd tot 1065; een verschil van bijna 250 studenten. Desondanks is de GGD positief over de eerste shift van de introductieweek: “We zijn niet ontevreden over het aantal studenten, iedereen wil meewerken.”

Het fysieke programma van de introductieweek van eerstejaars studenten is opgedeeld in twee shifts. De in totaal vierduizend deelnemers zijn evenredig verdeeld. Daarnaast werken er nog zeshonderd vrijwilligers mee. Tijdens de introductieweek moeten deelnemers elke 24 uur een antigeentest laten afnemen. In de eerste fysieke shift van de EL CID zijn er van maandag 16 augustus tot en met woensdag 18 augustus 1.308, 1.165 en 1.065 mensen getest. Hier zaten respectievelijk vijf, één en drie positieve testen tussen.

“Dat zijn mooie cijfers”, begint Ligtvoet van de GGD, “er zijn veel studenten die netjes komen testen. Iedereen werkt goed mee. We gebruiken een antigeentest, omdat we de resultaten snel nodig hebben. Dit duurt ongeveer een kwartier. Deze resultaten moeten daarna dan nog in de app komen, omdat dat je bewijs is dat je getest bent. Het is daarom van belang dat het niet te lang duurt.” Op donderdag, dag één van de tweede shift van EL CID, testte één van de 1.339 studenten eerstejaars positief.

Verdwenen studenten
Wat opvalt, is het verschil tussen 1.308 en 1.065 geteste personen op maandag en woensdag. Hoe komt het dat er een verschil van bijna 250 geteste studenten is? “Als mensen al tweemaal gevaccineerd zijn, is het laten testen niet verplicht. Dit geldt ook voor als je net besmet bent geweest of als je vlak voor de EL CID een PCR-test hebt laten doen. Desondanks raden we het deze studenten alsnog sterk aan om je toch dagelijks te laten testen. Je bent immers nog wel besmettelijk. Uiteindelijk is het belangrijk dat je een geldige QR-code paraat hebt”, zegt Ligtvoet.

“Het verschil in de aantallen kan dus komen doordat de studenten die niet verplicht hoeven te testen, dit op maandag nog deden maar later niet meer”, vertelt Ligtvoet. Een bewijs in de vorm van een QR-code is dus je toegangsbewijs voor de EL CID. “Zonder QR-code geen deelname.” Ook de crew van de EL CID hamert op het belang van de juiste QR-code in je CoronaCheck-app.

De organisatie van de EL CID zorgt voor het controleren van de negatieve testresultaten. Commissielid Ries de Moor: “Elke activiteit van de EL CID is omheind. Bij de ingang wordt iedereen gecontroleerd op een geldig test-, vaccinatie- of herstelbewijs. Als iemand dit niet kan aantonen, wordt diegene niet toegelaten.” De Moor snapt de redenering van Ligtvoet als het gaat om de verschillen in het aantal geteste studenten. “Het blijft natuurlijk speculeren, maar de gevaccineerde mensen kunnen zich inderdaad alleen op maandag hebben laten testen. Er zijn altijd afvallers gedurende de week, dat is ook een mogelijke verklaring.”

Cijfers
Negen positieve testresultaten op 4.877 testen is een mooie uitslag volgens Ligtvoet. “Op de maandag lag het percentage positieve resultaten op 0,38 procent. Ten opzichte van de landelijke 14 procent is dat erg goed.” De afgelopen periode waren het vooral jongeren die positief werden getest. Dit komt mede doordat deze groep vaak nog niet volledig was gevaccineerd.

Toch houdt Ligtvoet een slag om de arm. “We moeten wel meer letten op de absolute aantallen in plaats van de percentages. We testen nu enorm veel mensen, waardoor het percentage positieve testen relatief laag is. Er zijn nu weinig positieve testen ten opzichte van het aantal geteste studenten. Daarom moeten we juist blijven focussen op de absolute aantallen. Anders kan het een vertekend beeld geven.”

Ook zeggen deze, op zich positieve cijfers nog niet alles, benadrukt Ligtvoet. Coronagerelateerde klachten kunnen pas later komen en mensen testen wellicht pas achteraf positief. “We hebben natuurlijk relatief weinig cijfers nu. De komende dagen komen er meer cijfers binnen, pas dan weten we meer. We kunnen daar dus verder nog niet heel veel over zeggen.” Studenten die in de EL CID positief testen, worden uitgesloten van verdere deelname aan de fysieke activiteiten. Dit wordt ook gemeld aan de GGD. “Als iemand nu positief test, gaan we ook over tot bron- en contactonderzoek.”

Zaterdag 21 augustus is de laatste dag van de EL CID. Dan zit de introductieperiode van de tweede shift eerstejaars erop.  Tot die tijd blijft de GGD testen in het tijdelijke testcentrum in het voormalige V&D-gebouw.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×