De Kruispuntkerk is volgens Voorschotense Ouderen een goede plek voor een cultureel centrum. (Foto: Sleutelstad).

Voorschotense ouderenvereniging kritisch over nieuw cultuurgebouw: 'Zaal te klein'

De zaal van het nieuwe cultuurgebouw aan de Wijngaardenlaan moet ruimte bieden voor honderd man, maar voor de Vereniging Ouderenbelang Voorschoten (VOV) is dat niet genoeg. Zij willen evenementen houden voor twee- tot driehonderd personen. Daarnaast vindt de ouderenvereniging dat de beoogde plek slecht te bereiken is. Met de kritiek mengt de vereniging zich in de dorpsdiscussie over de nieuwe culturele accommodatie.

De ouderenvereniging organiseert evenementen, reisjes en andere activiteiten zoals een bingo. Voor sommige evenementen, bijvoorbeeld de jaarlijkse feestavond in oktober, hebben zij een zaal nodig met een capaciteit van tussen de twee- en driehonderd mensen. Daarvoor gebruiken ze onder meer het huidige Cultureel Centrum, maar dat verdwijnt met de komst van het nieuwe cultuurgebouw. “Bovendien is de verwachting dat er alleen maar meer ouderen bijkomen in de Voorschotense samenleving”, zegt voorzitter Aat Stahlie.

In de plannen voor het nieuwe cultuurgebouw dat bij de huidige bibliotheek aan de Wijngaardenlaan moet komen, is een zaal ingetekend voor honderd personen. ‘Die is geschikt voor lezingen, film, toneel, ballet en concerten’, zo valt te lezen in een brief van het gemeentebestuur. ‘In verreweg de meeste situaties voldoet dit en in de gevallen dat dit niet zo is kan onder andere uitgeweken worden naar de Dorpskerk of de Kruispuntkerk.’

Overgeslagen
Voor Stahlie vallen beide alternatieven niet lekker. “De Dorpskerk wordt te vol. Daar zijn nu al veel activiteiten en is met name voor de kerk bedoeld.” De Kruispuntkerk vindt Stahlie te onzeker. “Die wordt misschien afgebroken.”

De VOV vindt het jammer dat ze niet zijn betrokken bij het maken van de plannen voor het nieuwe cultuurgebouw. “Er is nooit formeel contact geweest en dat verbaast ons. We voelen ons overgeslagen.”

Dorpsdiscussie
Ondanks de onzekerheid over de toekomst, heeft de VOV wel zijn hoop gevestigd op de locatie Kruispuntkerk. Die is namelijk beter bereikbaar dan de bibliotheek, vindt Stahlie. “De Kruispuntkerk heeft een aparte oprit en bushalte om mensen af te zetten. Bij de omgeving van de bibliotheek is er onvoldoende parkeermogelijkheid.”

Daarmee mengt de Ouderenvereniging zich ook in de dorpsdiscussie over het nieuwe cultuurgebouw. Het idee van het gemeentebestuur is nog steeds om dat bij de bibliotheek te realiseren, maar naar de optie van Kruispuntkerk wordt op dit moment ook gekeken.

Eerst was dat niet het plan, maar na aanleiding van een burgerinitiatief wordt er toch een onderzoek uitgevoerd. De groep betrokken burgers kwam met een plan om het nieuwe cultuurgebouw op de plek van de Kruispuntkerk te bouwen. Die moet dan tegen de vlakte, maar is volgens het burgerinitiatief wel goedkoper.

Het gemeentebestuur komt dit najaar met een verdere uitwerking van de plannen voor het nieuwe cultuurgebouw. Daarin wordt ook een financiële onderbouwing meegenomen. Naar verwachting wordt het in november in de gemeenteraad behandeld.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×