Gert-Jan Cornel. (Foto: gemeente Leiden)

Stadverbinder Gert-Jan Cornel geridderd

Gert-Jan Cornel, Leidens ‘grote verbinder’, zoals locoburgemeester Yvonne van Delft hem noemt is vanmiddag geridderd. De voormalige directeur van de Leidse Welzijns Organisatie kreeg de koninklijke onderscheiding in bijzijn van een kleine groep vrienden en familieleden bij PLNT aan de Langegracht.

Cornel (1959) heeft, aldus Van Delft, “een bijzondere plek in zijn hart voor mensen in onze samenleving die het in onze samenleving sociaal, economisch of op beide gebieden slecht getroffen hebben. Het verdrietige feit dat hij enige tijd geleden vernam dat hij ongeneeslijk ziek is, heeft hem in zijn enthousiaste inzet daarvoor niet kunnen stuiten. Zijn waarde voor de stad, voor de cultuursector, voor innovaties, maar vooral voor mensen is groot”.

Cornel was niet alleen professioneel als innovatieadviseur, directeur/bestuurder, programmamanager in innovatie, welzijn en zorg actief in de Leidse regio. Hij was ook als vrijwilliger actief bij een enorme reeks  verenigingen en initiatieven.

Stadslab
Zo was hij voetbalcoach bij ASC Oegstgeest, voorzitter van de Speeltuin Maredijk, richtte hij de non-profit stichting Peen en Ui op, was hij betrokken bij het Openluchttheater in de Leidse Hout, Open Makers en als bestuurslid van Stadslab. Hij raakte betrokken bij stadslandbouw, en bij het project om het leegstaande pand van V&D een nieuwe plek in en voor de stad te geven.

Op eigen initiatief hield hij zich bezig met maatschappelijke vraagstukken en participatie zoals Stichting Leergeld Leiden e.o. (2005) en de Stichting Urgente Noden Leiden. Ook was hij jurylid van het Rabobank Wensenfonds. Op zijn initiatief ‘De Zilvervloot’ kwamen vanaf 2010 een aantal zzp’ers bij elkaar om te kijken hoe zij elkaar konden helpen en kennis konden uitwisselen. Dit leidde in 2012 tot de oprichting van de Stichting het Kwartiermakersgilde. Ook was hij politiek actief  op bestuurlijk niveau voor GroenLinks. Hij werd in 2020 gekozen in het GroenLinks-bestuur van Zuid-Holland. Daar kwam afgelopen jaar de Donut Coalitie Leiden bij die geïnspireerd door de Doughnut Economics van Kate Raworth een duurzame stad nastreeft.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×