Ook het Platform Hondenvrienden Oegstgeest maakt vaak en graag gebruik van de Klinkenbergerplas. (Foto: Chris de Waard).

Gemeente dreigt honden te weren bij Klinkenbergerplas

De gemeente Oegstgeest gaat de inrichting van het terrein rond de Klinkenbergerplas aanpassen en borden plaatsen om duidelijker aan te geven in welke delen rond de recreatieplas honden wel en niet welkom zijn en of ze aangelijnd moeten worden. Ook komen er extra bankjes en afvalbakken.

Aanleiding voor de maatregelen zijn aanhoudende klachten van niet-hondenbezitters en ook blijft de ontwikkeling van de aangeplante kruidenlaag achter omdat honden nu op plekken komen waar ze niet welkom zijn. Als de maatregelen niet voldoende helpen, wil de gemeente delen van het gebied helemaal afsluiten voor honden.

In 2018 werd de herinrichting van recreatiegebied Klinkenbergerplas afgerond en officieel geopend. De afgelopen jaren heeft de gemeente gevolgd hoe het gebied zich sindsdien ontwikkelt en hoe het functioneert. Daarbij is ook gekeken naar welke beplanting goed aanslaat en welke niet en werden meldingen van bezoekers geïnventariseerd.

Uitlaatdiensten
Veel van die meldingen gaan over honden die loslopen in het gebied op plekken waar dat niet mag of zelfs in de speelzone waar honden helemaal niet zijn toegestaan. Ook maken veel uitlaatdiensten gebruik van het gebied waardoor er regelmatig grote groepen honden rondlopen. “Dit alles leidt tot frictie bij niet-hondenliefhebbers en heeft tot gevolg dat de ontwikkeling van de kruidenlaag en helofytenfilter achterblijven”, meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Een helofytenfilter is een filter dat het water op natuurlijke wijze zuivert met behulp van zogenoemde helofyten. Dat zijn moerasplanten zoals bijvoorbeeld de gele lis.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×