'De Watergeuzen' langs de A4 bij Zoeterwoude. (Foto: Robbert Beurse).

Open dag windmolens De Watergeuzen in Zoeterwoude

Tijdens de eerste open Energiedag op 11 september zijn de windmolens van het eerste coöperatieve project in Holland Rijnland, De Watergeuzen, te bezichtigen. Ook andere duurzame energieprojecten, zoals een zonnepark, warmte-installatie in andere delen van Nederland houden openhuis op de landelijke Energiedag.

De Watergeuzen langs de A4 bij Zoeterwoude zijn de eerste windmolens in Holland Rijnland die in handen van omwonenden komen. Coöperatie Rijnland Energie heeft de molens overgenomen van de ontwikkelaar en is dit jaar gestart met het uitgeven van participaties. Iedereen in de regio kan mede-eigenaar worden en heeft daarmee medezeggenschap over de molens en profiteert mee van de winst.

Er is in totaal zo’n 1,65 miljoen euro nodig voor de twee windmolens. Met het resultaat van de eerste uitgifte is de eerste windmolen aangekocht. Tijdens de Open Energiedag is het mogelijk in te tekenen op de tweede molen.

Draagvlak voor windmolens
De twee windturbines werden in 2020 opgeleverd. Voorzitter Rob Boerée van Rijnland Energie vindt het belangrijk dat inwoners van de regio eigenaar zijn van wind- en zonprojecten. “En dat zij ook ‘de vruchten er van plukken’. Met ons initiatief bewijzen we dat mensen in actie willen komen voor duurzame energie.”

Duurzaamheid Regio Zoeterwoude De Watergeuzen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×