Bouwlocatie voor 800 woningen in Oegstgeest levert ongeveer 9 miljoen(*) euro aan leges op. (Foto: Willemien Timmers).

Bouwvergunning woning in Oegstgeest fors duurder, Zoeterwoude derde goedkoper

De kosten voor een bouwvergunning stijgt in Oegstgeest met 18 procent en de gemeente staat hierdoor wederom in de top drie duurste gemeente in Nederland. In Zoeterwoude daalde de bouwleges voor een bouwsom van 10.000 euro met maar liefst 31 procent. Met deze daling behoort Zoeterwoude tot de top vier van de grootste dalers.

Gemeenten stellen zelf de hoogte van de bouwleges vast. “Wij zien jaar op jaar onverklaarbaar grote legesverschillen tussen gemeenten en ook enorme stijgingen en dalingen”, zegt Cindy Kremer, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis. Ieder jaar verzameld VEH de bedragen van bouwleges voor een verbouwing van 10.000 euro en de leges voor nieuwbouw met bouwkosten van 170.000 euro.

Verbouwing
Leiderdorp is in de Leidse regio de voordeligste gemeente bij een verbouwing. De kosten voor een vergunning bedragen 155 euro. Oegstgeest is de duurste gemeente in de regio en berekent voor een vergelijkbare verbouwing 857 euro, dat is ruime twee maal hoger dan het landelijke gemiddelde van 393 euro. In Voorschoten zijn de kosten voor een vergunning met een tientje gestegen naar 530 euro. Twee jaar geleden kostte een vergunning nog het dubbele en behoorde Voorschoten bij één van duurste gemeenten.

De kosten voor een bouwvergunning blijft in Leiden net als vorig jaar 300 euro. Dezelfde vergunning kostte in 2019 overigens nog ‘slechts’ 41 euro. Zoeterwoude verlaagde als enige gemeente in de regio het tarief van 315 euro naar 215 euro.

Nieuwbouw
De kosten voor een vergunning zijn wederom het duurst in Oegstgeest, het tarief steeg met 18 procent van 9180 euro in 2020 naar 10.829 euro. Oegstgeest is met dit tarief gezakt naar van de tweede naar derde plaats op de lijst duurste gemeenten in Nederland. Op nummer zes in deze lijst staat Voorschoten met een tarief van 9010 euro. Het huidige tarief is nog altijd ruim 3.000 euro minder dan in 2019.

Nadat de gemeente Leiden de kosten in 2020 met 115 procent verhoogde naar 7.640 euro blijven de kosten voor 2021 onveranderd. In de Leidse regio blijven alleen Leiderdorp en Zoeterwoude met de kosten onder het landelijk gemiddelde van 5.100 euro. Leiderdorp rekent 4.127 euro, wat een minimale stijging is ten opzichte van 2020. De gemeente Zoeterwoude handhaaft het tarief van de aflopen twee jaar en rekent 3.145 euro.

Oproep
“Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen”, zegt Cremer. “Eerdere oproepen van opeenvolgende ministers aan gemeenten om de grote verschillen in te perken, hebben geen enkel resultaat gehad.” De Vereniging Eigen Huis vraagt wederom aan het kabinet om de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 juli 2022 aan te grijpen om de uitwassen in tarieven tussen gemeenten te bestrijden en daarmee een einde te maken aan de enorme onderlinge legesverschillen.”

(* Berekening bouwleges 800 nieuwbouwwoningen Oegstgeest gebaseerd op gemiddeld tarief bij een bouwsom van 170.000 euro per woning).

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×