Eén van de foto's van winnaar Jesper Boot uit zijn serie 'Power'.

International Photo Festival Leiden viert lustrumeditie in Singelpark

Het International Photo Festival Leiden (IPFL) viert van 17 september tot en met 31 oktober het eerste lustrum. Zes weken lang is op de Singelparkroute in Leiden de gratis toegankelijke buitenexpositie te bezoeken van een nieuwe generatie talentvolle fotografen uit binnen- en buitenland.

Elke twee jaar organiseert het IPFL een fotowedstrijd onder pas afgestudeerde fotografen uit Europa. Voor deze lustrumeditie selecteerde de vakjury onder leiding van juryvoorzitter Philippien Noordam, 15 fotografen uit ruim 125 inzendingen. De Nederlandse fotograaf Jesper Boot werd met zijn serie ‘Power’ unaniem verkozen tot winnaar van deze vijfde editie. De expositie van de vijftien IPFL-Fotografen is te zien in het Huigpark en Blekerspark.

“De serie ‘Power’ bestaat uit geconstrueerde beelden waarin ik mijn eigen familie afbeeld als politieke figuren”, legt winnaar Boot uit. “Alle beelden vinden hun oorsprong in hoe macht en politieke macht al decennialang gerepresenteerd worden in de media en hierdoor in ons geheugen zijn beland. Door beelden te laten zien die vertrouwd aandoen, construeer ik een politiek beeld voor de kijker. Dat daarna wordt gedeconstrueerd als blijkt dat het niet een vertrouwde politicus, maar mijn eigen familie is.”

Speciaal voor de lustrumeditie is er een aparte expositie met oud en nieuw werk van Alumni IPFL-Fotografen, waaronder eerdere winnaars Renate Beense (2014), Alexander Krack (2015) en Saskia Aukema (2018). In de afgelopen jaren hebben deze lustrumfotografen zich verder ontwikkeld tot professioneel fotograaf, ieder met een eigen handschrift. De Alumni expositie is te zien in het Ankerpark en Lakenplein.

 Internationale fotografen
Sinds 2014 werkt het IPFL nauw samen met twee gerenommeerde internationale fotofestivals: Photoville, New York, Verenigde Staten en Head On, Sydney, Australië. Doel is het uitwisselen van beeld van jong opkomend fotografietalent voor een zo breed mogelijk publiek. In een speciale expositie op het Ambachtsplein is een selectie te zien van deze Photoville- en Head On-Fotografen.

De internationale samenwerking beperkt zich niet alleen tot de expositie in Leiden. Net als bij voorgaande edities krijgen de vijftien geselecteerde IPFL-Fotografen een expositie aan de andere kant van de oceaan,te zien bij Photoville van 18 september tot en met 1 december 2021 in New York en in mei 2022 in Sydney.

Leids fotografen
Deze lustrumeditie is ook een Leids fotofeestje. Allereerst toont de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) een selectie van hun beste foto’s, ingediend voor de Fotobondcompetitie 2021. Eerdere Leidse Stadsfotografen, waaronder Eelke Colmjon, Patricia Nauta en Monique Shaw, hebben een eigen expositie waarin zij oud en nieuw werk tonen. Tot slot organiseert Jongerenorganisatie STAD een fotowedstrijd onder Leidse jongeren, met als thema ‘Stadsjungle’. De inschrijving sluit op 20 september om 23:59. De jury, met als voorzitter de Leidse fotograaf Alexander Schippers, maakt op 28 september de winnaar bekend. De exposities van de Leidse fotografen zijn te zien op een nog nader te bepalen locatie op de Singelparkroute in Leiden.

Hans Gillis publieksprijs
Tijdens het festival kan het publiek een stem uitbrengen. Welke van de vijftien geselecteerde IPFL-Fotografen verdient dit jaar de publieksprijs? De winnende fotograaf ontvangt een geldbedrag van 500,00 euro om te besteden aan de ontwikkeling van zijn of haar fotografie carrière. Deze prijs is een eerbetoon aan Hans Gillis, medeoprichter van het IPFL, die de eerste twee edities op de fotografiekaart zette.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×