Medewerkers van LeydenJar Technologies zijn bezig met een superbatterij. (Foto: LeydenJar).

LeydenJar haalt 22 miljoen euro op voor superbatterij

Voor veel mensen is het een van de grootste ergernissen: een telefoonbatterij die te snel leeg gaat. Een nieuwe technologie van LeydenJar Technologies moet dit probleem tegengaan. De startup werkt aan een accu die 70 procent meer energie opslaat, voor onder meer telefoons en elektrische auto’s. Het bedrijf heeft hiervoor 22 miljoen euro opgehaald na een investeringsronde.

LeydenJar wil met de investering de technologie verder gaan ontwikkelen en zich voorbereiden op de massaproductie. Grote investeerders als ING en Yard Energy scharen zich achter het idee. RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, investeerde maar liefst vijf miljoen euro. “Met deze investeringen komt de energietransitie in een stroomversnelling”, vertelt oprichter Christian Rood. “Batterijen zijn momenteel vaak het knelpunt als het gaat om de toekomst van elektrische auto’s of apparaten.”

Silicium
Momenteel worden vooral lithiumbatterijen en lithium-ionbatterijen gebruikt. De anode, de negatieve pool van de accu, is in deze batterijen gemaakt van grafiet. LeydenJar gaat hier nu silicium voor gebruiken. Deze anodefolie zorgt voor een hogere energiedichtheid en moet 70 procent meer energie kunnen opslaan dan huidige batterijen. Dit moet ervoor zorgen dat telefoons minder snel hoeven op te laden en dat elektrische auto’s langer op één accu kunnen rijden. Daarnaast hebben deze batterijen een langere levensduur.

Naast de verhoogde capaciteit zorgen de nieuwe batterijen voor een kleinere impact op het milieu. LeydenJar geeft aan dat de uitstoot van CO2 met 85 procent zal verminderen. De accu’s worden milieuvriendelijker geproduceerd omdat er minder energie voor nodig is. Ook kunnen de elektrische auto’s door de nieuwe batterijen lichter zijn, waardoor het rijden minder stroom kost.

Toekomst
Door de investeringen wil LeydenJar de fabriek in Eindhoven vergroten. Ook verhuist de vestiging binnen het Leidse BioScience Park. Het bedrijf wil uitbreiden van vijfentwintig medewerkers naar ruim zeventig personeelsleden. “We nemen een grote stap op het gebied van energietransitie. We kunnen de de batterijen straks voor allerlei doeleinden gebruiken”, zegt Rood. “Op naar de superbatterij!”

Advertentie

Duurzaamheid Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×