Atleet Noah Schutte (Leiden Atletiek) over de prestaties van Nederlandse atleten in Tokio en zijn eigen plannen.

Ondanks blessure toch een mooie atletiekzomer voor hardloper Noah Schutte

De Nederlandse atletiek beleeft een wonderbaarlijke zomer en de Leidse hardloper Noah Schutte kan niet wachten om zich weer te gaan mengen in het strijdgewoel. “Ik ben eigenlijk steeds meer fan geworden van de sport die ik doe.”

Noah Schutte heeft met plezier gekeken naar de prestaties van de Nederlandse atleten. “Ik krijg de vraag vaker of ik wel wil kijken. Maar ik had het ruim voor de Spelen al van me afgezet dat ik daar mee zou kunnen doen, dus ik heb met heel veel plezier gekeken naar al die goede prestaties.”

Het geeft hem ook inspiratie. “Zeker omdat er zo goed gepresteerd werd. In de atletiek lopen atleten vaker mee in de finale, maar dat ze ook medailles halen is zeldzaam. De laatste gouden medaille was van voordat ik geboren werd.” Dat was Ellen van Langen op de 800 meter in 1992. “Als je dan ziet dat het echt mogelijk is om medailles te halen in jouw sport, dat motiveert enorm.”

Bijzonder
Het mooiste vond hij de zilveren medaille op de marathon van Abdi Nageeye. “Net voor zijn maatje Bashir Abdi. Allebei een bijzonder verhaal, als kind gevlucht uit Somalië, de een in  Nederland  terechtgekomen, de ander in België. En dan twee en drie achter Kipchoge (Eliud Kipchoge uit Kenia), de allerbeste marathonloper ter wereld. Die had ik niet aan zien komen.”

Zelf had Schutte ook graag in Tokio meegedaan, maar een hardnekkige voetblessure maakte een einde aan elke ambitie op dat vlak. “Dat wist ik al in januari, dat het niet zou gaan lukken. Inmiddels ben ik weer aan het opbouwen en ik hoop ergens in het najaar weer wedstrijden te kunnen gaan lopen.”

Goud
Het grote doel is uiteraard de volgende Olympische Spelen in 2024 in Parijs. Schutte loopt zowel 3000 steeple chase, als de vijf en de tien kilometer op de baan of de weg en is ook actief in de cross (veldlopen) in de winter. “Ik weet nog niet waar ik me op toe ga leggen.” Net als Sifan Hassan meerdere nummers combineren, is denkt hij niet haalbaar. “Het was geweldig om te zien. Zo mooi dat ze haar eigen weg gaat. En dat ze dan twee keer goud wint, is gewoon te gek.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met langeafstandsloper Noah Schutte, deel 1.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met langeafstandsloper Noah Schutte, deel 2.

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×