(Foto: Chris de Waard).

Eigenaar beschoten shishalounge: 'Dit is totaal onverwacht'

De eigenaar van de Marrakech Lounge in Leiden, die afgelopen nacht beschoten werd, kan niet bevatten wat er is gebeurd. Tegen mediapartner Omroep West zegt hij: “Ik ben enorm geschrokken. Ik kan het niet geloven, ik heb totaal geen idee waar dit vandaan komt.” De buurtbewoners en winkeliers in de straat zien de zaak liever verdwijnen.

De eigenaar werd om 03.00 uur wakker gebeld met het slechte nieuws: de ruiten en de deur van zijn shishalounge waren doorzeefd met kogels. De beelden spreken voor zich, niet zomaar één kogel of een boze brief, maar zeker dertien schoten werden er gelost op het pand aan de Herenstraat. “Ik ben er ’s nachts meteen heen gegaan en kon niet geloven wat ik zag”, vertelt de ondernemer die verder niet bij naam genoemd wil worden.

Buurtbewoners hebben meerdere harde knallen gehoord. Voor zover bekend zijn er nog geen verdachten opgepakt. Wel werd in Stompwijk een mogelijke vluchtscooter gevonden in een sloot. Die is veiliggesteld voor onderzoek.

Geen gunstige gevolgen
Binnen is er volgens de eigenaar ook schade. “Ook daar zijn ramen gesneuveld.” Hij vreest vooral dat de gemeente zijn pand voor lange tijd gaat sluiten. “Dit zal ongetwijfeld geen gunstige gevolgen hebben”, zegt hij. “En dat in zo’n coronatijd waar je er mentaal al helemaal doorheen zit. Dan komt er zoiets onverwachts. Ik kan dit echt niet plaatsen.”

De buurtbewoners geven aan wel vaak overlast vanuit de shishalounge te ervaren. De tent werd vorig jaar door de gemeente al een aantal maanden gesloten vanwege het overtreden van de coronaregels. Ook eerder moest het pand dicht omdat de brandveiligheid niet in orde zou zijn.

Winkeliers en buurtbewoners willen zaak weg hebben
Voor de winkeliers en buurtbewoners in de Herenstraat is de maat vol. De beschieting van de Marrakech Lounge is voor hen de druppel van jarenlange overlast door de shishalounge. Zij willen liever dat de zaak vertrekt. “Dit zat er al een tijdje aan te komen”, zegt Nelly Brands namens de winkeliersvereniging. “Het is vervelend voor de eigenaar hoor, laat ik dat voorop stellen. Maar zo’n club hoort hier gewoon niet in de wijk.”

Ook Brands kent de verhalen van de eerdere overlast. “Het gaat dan om rommel, herrie, dubbel parkeren en drugsoverlast. We willen dat de wijk veilig en netjes blijft. We hebben met de eigenaar zelf nooit gedoe gehad, en we hebben het echt geprobeerd. Maar als winkeliersvereniging vinden we dat het nu wel tijd is om de zaak te sluiten.”

‘Ik heb nooit ruzie’
“Maar ik ben totaal niet bekend met geweldsincidenten”, verzekert de eigenaar. “Helemaal niet van dit kaliber. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik heb nog nooit vechtpartijen gehad, ik heb geen berichten, bedreigingen of ruzies gehad. Ik zit me nu vooral af te vragen: wie heb ik verkeerd aangekeken?”

Of er concurrentie in de buurt is die dit gedaan zou kunnen hebben, gelooft hij niet. “Er valt ook weinig te concurreren op dit moment. We zetten zo’n 1500 euro per maand om, dat is niet iets om jaloers op te worden.”

Onderzoek in volle gang
Ondertussen is het politieonderzoek in volle gang. “Ik word op de hoogte gehouden en heb de politie toegang gegeven tot het pand om verder onderzoek te doen. Ik hoop dat er snel meer duidelijkheid komt”, besluit de ondernemer.

112 Sleutelstad Leiden Schietpartij Marrakech Lounge


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×