Clarita en Tom Holswilder, eigenaren van Koetshuis de Burcht, geven het stokje door. (Video: Robbert Beurse en Rik Visser).

Koetshuis de Burcht in handen van nieuwe eigenaren: 'Maar het is en blijft mijn kindje'

Ruim veertig jaar is Tom Holswilder al verbonden aan Koetshuis de Burcht. Hij begon ooit als kok en al snel werd hij eigenaar van de zaak. Nu is het tijd om zijn ‘kindje’ over te dragen aan drie nieuwe Leidse eigenaren: voetbalvrienden Tim de Cler, Barry van Eijk en Houssin Bezzai. De nieuwe uitbaters hebben nog niet veel horeca-ervaring. “Het is wel even wennen.”

“Het voelt wel een beetje gek hoor”, zegt Holswilder terwijl hij toch nog even de terrasstoelen buiten zet. “Je bent ineens te gast in je eigen zaak.” Sinds gisteren is de sleutel officieel in handen van De Cler, Van Eijk en Bezzai, van huis uit alle drie afkomstig uit de voetbalwereld.

Sociaal aspect
“We kennen elkaar al heel erg lang, vanuit dezelfde voetbalclub. Uiteindelijk hebben we allemaal op een ander niveau gevoetbald. De Cler heeft bij verschillende profclubs en ook bij het Nederlands elftal gespeeld. Ook Bezzai is actief geweest op profniveau en werkt nog steeds bij de KNVB als racisme- en discriminatiemanager. Van Eijk heeft altijd bij het Leidse Lugdunum gespeeld, maar is wel degene met de meeste horeca-ervaring van het drietal.

“Los van het voetbal, verbindt vooral het sociale aspect ons. Daarom wilden we gezamenlijk iets opstarten met een menselijk karakter. In eerste instantie dachten we aan een kroeg, maar toen deed de kans zich voor om het Koetshuis over te nemen en die kans konden we niet laten liggen. Daarom zijn we met zijn drieën nu dit avontuur aangegaan. Daarbij krijgen we gelukkig nog veel begeleiding van Tom”, legt Bezzai uit.

De nieuwe eigenaren brengen een aantal veranderingen met zich mee, maar ook veel blijft hetzelfde. “Het Koetshuis behoudt nog steeds haar sociale aspect. Denk bijvoorbeeld aan het groot aantal bruiloften dat hier wordt gevierd. Daar halen wij de meeste omzet uit en dat zal ook zeker zo zijn in de toekomst. Daarnaast kan ook al het personeel blijven”, legt Holswilder uit.

Bezzai beaamt dit. “Wat we eventueel willen toevoegen, zijn avonden met bands en livemuziek. Ook zijn we aan het kijken naar het opzetten van een comedy-avond. Maar we gaan in ieder geval scoren met het Koetshuis en daarnaast ook samen op het voetbalveld.”

Betrokken blijven
Tom Holswilder en zijn vrouw Clarita blijven de eigenaren van het pand. “Het is en blijft echt mijn kindje, dus ik zal er nog een tijdje bij betrokken blijven. Eerst om borstvoeding te geven, vervolgens om ze te leren lopen”, grapt Holswilder over zijn geliefde Koetshuis. Helemaal los laten doen ze dus nog niet. “Vanwege gezondheidsproblemen geef ik het stokje door. Maar ik ga niet stil zitten, dat zit niet in mijn aard”, vertelt Holswilder.

Voor nu gaan Tom en Clarita zich bezighouden met vrijwilligerswerk. “Vanwege corona gaan we dat eerst doen met name in de omgeving Leiden. Maar we zijn ook verbonden aan projecten in Kenia en Bali, dus het kan dat we straks even drie maanden het Leidse moeten verlaten.”

Ook gaat Holswilder een boek schrijven, met anekdotes over wat hij de afgelopen jaren allemaal heeft meegemaakt. “Ik ga het boek volgend jaar zomer uitbrengen en het komt vol te staan met allemaal positieve verhalen. Ik denk dan ook dat het echt een Leidse bestseller gaat worden.” Wanneer het kan willen Tom en Clarita ook nog een groot afscheidsfeest geven.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×