V.l.n.r. Judi Mesman, Marc Koper en Maria Yazdanbakhsh (Foto's: Monique Shaw).

Leidse hoogleraren krijgen miljoenenbeurs voor onderzoek

Maria Yazdanbakhsh, Marc Koper en Judi Mesman krijgen miljoenen euro’s van wetenschapsorganisatie NWO voor hun onderzoek. Het gaat om de Spinoza- en Stevinpremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland. De drie hoogleraren zijn verbonden aan de Universiteit Leiden.

Yazdanbakhsh en Koper ontvangen de Spinozapremie. Die beurs is gericht op het doen van wetenschappelijk werk en fundamentele vraagstukken. Mesman krijgt de Stevinpremie die meer gericht is op de maatschappelijke impact van het onderzoek. Met het geld kunnen zij grote stappen maken in hun onderzoek. Bijvoorbeeld door het te besteden aan projecten waar zij anders geen financiering voor zouden krijgen.

Het gaat om zo’n 2.5 miljoen euro. In totaal reikt Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek vier Spinozapremies uit, en twee Stevinpremies. De helft daarvan is dus in Leidse handen.

Wereldbeeld
Hoogleraar Yazdanbakhsh is verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum en doet onderzoek naar infecties bij de mens die veroorzaakt worden door parasieten. Dankzij haar werk wordt het mogelijk om betere vaccins te ontwikkelen tegen parasitaire infecties en betere geneesmiddelen tegen ontstekingsziekten.

Een andere winnaar is hoogleraar Marc Kooper. Hij is verbonden aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en onderzoekt hoe je elektrische energie kunt inzetten om chemische verbindingen te maken of te breken. Hij krijgt de premie onder meer vanwege zijn bijdrage aan het vergroenen van onze energievoorziening en de chemische industrie.

De derde hoogleraar die een premie krijgt is Mesman. Zij is decaan van het Leiden University College in Den Haag en kijkt naar de invloed van opvoeding en onderwijs op het wereldbeeld van kinderen.

Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×