Raymond Roos (Foto: Lieuwe van Slooten).

Hoe de droomboot van Raymond veranderde in een nachtmerrie: 'Dit is niet menselijk'

Raymond Roos gaf alles op om de rest van zijn leven in een woonboot te leven, maar zijn droom viel in het water. Om de boot naar Leiden te krijgen moest die een stuk over land verplaatst worden en bij het hijsen ging het mis. De boot brak. Nu woont Roos tijdelijk bij een collega en is hij verwikkeld in een juridisch gevecht met het takelbedrijf. “Als ik dat verlies kost het mij 250 duizend euro”, zegt Roos.

Het begon allemaal na zijn scheiding. Roos wilde niets liever dan leven op een woonboot. “Ik kom uit Scheveningen en ik heb altijd al iets met het water gehad”, zegt Roos. Via via vond hij een ligplaats aan de Oegstgeesterweg. Vervolgens kocht hij een woonboot. De bak dateert uit begin jaren ’70, maar het woongedeelte was nog vrij nieuw. Omdat de boot nog in Zaandam lag, moest die naar Leiden verplaatst worden. Grotendeels over het water, maar ook deels over land.

Voor de transportklus benaderde Roos het bedrijf Van Marwijk. Meerdere keren zaten ze aan tafel om het verplaatsen van de woonboot voor te bereiden. “Ik heb alle documenten aangeleverd die ze wilden hebben”, zegt Roos. Toch ging het mis.

Raymond Roos in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

Nadat de boot uit het water werd getakeld kwam die verkeerd terecht op de grond. Dat kwam door een ongelijke ondergrond. Er ontstond veel schade aan de woonboot die op het land gerepareerd moest worden. Dat was op het terrein van de Hoge Mors net voorbij de Haagsche Schouwbrug.

Na de reparatie was het de bedoeling dat de boot op een oplegwagen werd geplaatst voor transport over de weg. Die tweede takelpoging ging fout. Dit keer definitief. De boot knapte en was in een klap total loss. Omdat er bouwwerkzaamheden op het terrein aan de gang waren, drong de gemeente er op aan dat de boot, die niks meer waard was, weg werd gehaald. Dat gebeurde deze zomer.

Visite
De kosten voor de reparatie en het verplaatsen van de woonboot, heeft Roos allemaal moeten voorschieten. Of hij die nog terugkrijgt is de vraag, want hij is verzeild geraakt in een juridische strijd met het takelbedrijf. “Het gaat om veel centjes die ik hoop terug te krijgen”, zegt Roos.

Persoonlijk doet het hem veel. Zo zit Roos met een grote schuld. Voor de hypotheek van de boot heeft hij bijvoorbeeld geen onderpand meer. Daarnaast woont hij nu tijdelijk bij een collega en ziet Roos zijn kinderen daardoor veel minder. “Je voelt je de hele tijd als visite. Dit doet wel wat met mij. Ik heb een slechte tijd gehad.”

Geen gebreken
Een medewerker van Van Marwijk bevestigt dat er een juridische kwestie gaande is. Ze zeggen dat ze van Roos alleen een taxatierapport hebben gekregen. Voor de klus hadden ze ook hijsgegevens nodig gehad, maar die zijn volgens het bedrijf niet aangeleverd door Roos.

Een ander bedrijf voerde de sleepklus over water uit. Zij laten aan Sleutelstad weten geen gebreken ‘voor, tijdens en na het slepen’ te hebben geconstateerd bij de woonboot. “Waren er wel gebreken, dan was er veel water in de boot gekomen, maar de bak was droog aan de binnenkant”, zegt de sleper.

De schade is volgens hem ontstaan bij het neerzetten van de woonboot op de grond. Die was niet vlak en er was onvoldoende ‘opvulhout’ aanwezig. De sleper denkt dat een nieuwere woonboot het wel zou hebben overleefd.

Lippen
Het is nu aan de rechter om te bepalen wie er gelijk heeft. Roos probeerde nog een schikking te regelen met het takelbedrijf, maar dat lukt niet. “Het is een soort David tegen Goliath. De manier waarop ze met mij omgaan is onmenselijk. Ze willen niet eens het gesprek aan.”

Om de juridische strijd te blijven voortzetten is de familie van Roos een crowdfunding begonnen. Ze hopen zo’n 25.000 euro op te halen. “Anders is het geen haalbare zaak. Het staat me tot aan mijn lippen nu”, aldus Roos. Op dit moment is er pas een klein deel van het streefbedrag binnen.

 

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×