Verwisselbare container met batterijen. (Foto's: Ries van Wendel de Joode).

Heineken vervoert bier met eerste elektrische binnenvaartschip

Het eerste emissievrije binnenvaartschip met energiecontainers, de Alphenaar, is vandaag in de vaart genomen. Het schip maakt voor de aandrijving gebruik van verwisselbare energiecontainers. De Alphenaar vaart tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk voor bierbrouwer Heineken, die daarmee de eerste klant is van Zero Emission Services (ZES).

De energiecontainers ‘ZESpacks’ zijn standaard 20ft containers gevuld met batterijen die worden geladen met groene stroom. Op de terminal van CCT in Alphen aan den Rijn worden de batterijen geladen en gewisseld. ZES wil op korte termijn uitbreiden en hoopt de komende jaren nog dertig zero emissie vaarroutes te realiseren.

ZES werd vorig jaar met steun van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgericht door ENGIE, ING, Wärtsilä en het Havenbedrijf Rotterdam.

Duurzaamheid Leiden Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×