Het Veerplein krijgt de uitstraling van een tuin. (Impressie: gemeente Leiden).

Veerplein en omgeving worden bij Singelpark getrokken

De gemeente Leiden gaat het gebied tussen het Utrechtse Veer en het Plantsoen bij het Singelpark trekken. Dat was altijd al onderdeel van de Singelparkplannen, maar nu is de herinrichting van dit gebied een stap dichterbij gekomen.

Het Leidse college van burgemeester en wethouders heeft het ‘Uitvoeringsbesluit Veerplein’ vastgesteld en daarmee wordt 750 vierkante meter groen toegevoegd aan het versteende gebied. “Het Singelpark wordt weer een stukje mooier en groener”, zegt verantwoordelijk wethouder Ashley North. “Het wordt een volwaardig onderdeel van het Singelpark.” De Leidse gemeenteraad neemt in oktober een besluit over de plannen. De start van de uitvoering staat gepland voor begin 2022.

Het gebied dat wordt aangepakt loopt van het Veerplein via de Veerstraat en de Plantage tot het Plantsoen. North: “Dit is nu nog een gebied met veel steen. Met de herinrichting willen we de verblijfskwaliteit verbeteren en de Singelparkroute op deze plek duidelijker maken.” De provincie Zuid-Holland en het gemeentelijk samenwerkingsverband Holland Rijnland betalen mee aan de vergroening.

In het projectgebied wordt ruim 750 vierkante meter aan groen toegevoegd en er komt veel extra inheemse beplanting die in de verschillende seizoenen in bloei staat. Het Veerplein krijgt de uitstraling van een tuin en vormt straks een volwaardige groene schakel in de Singelparkroute.

Klinkers
Naast de vergroening wordt er in het ontwerp veel aandacht besteed aan circulariteit. Zo worden de klinkers uit de straat zoveel mogelijk hergebruikt en langs de kade bij de Nieuwe Rijn komt een bankje dat is gemaakt van de bomen die bij de herinrichting van het Blekerspark zijn gekapt.

Samen
De gemeente meldt verder dat de groene inrichting die het gebiedje krijgt is gebaseerd op een groenplan dat is gemaakt door omwonenden en de Vrienden van het Singelpark. “Die hebben actief meegedacht over het ontwerp en het beheer van het groen.”

Het Veerplein is een van de plekken die worden aangepakt. (Foto’s: Chris de Waard).

Duurzaamheid Leiden Politiek Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×