De Leidse Marathon wordt het eerste grote hardloopevenement na corona. (Foto: Sleutelstad).

Leiden Marathon wordt eerste grote loopevenement sinds corona: 'We zijn lyrisch'

De marathon van Leiden gaat door op 10 oktober. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt na groen licht van de hulpdiensten en lokale overheden. Veel hardloopwedstrijden en andere grote evenementen gingen en gaan niet door, omdat de organisatoren verwachten dat de coronamaatregelen voorlopig niet veranderen.

Daardoor is de Leiden Marathon de eerste van alle grote loopevenementen in Nederland die na de coronacrisis de hardlopers op alle vijf de afstanden mag wegschieten. “Wij zijn lyrisch”, vertelt Tjeerd Scheffer, voorzitter van de Leiden Marathon aan mediapartner Omroep West.

De organisatie van het evenement is erg blij. “Na alle nare berichtgevingen over het ene na het andere mooie loopevenement dat niet kon doorgaan, betekent het voor de Leiden Marathon na tweeëneenhalf jaar wachten een ware krachtproef. De gemeenten en hulpdiensten hebben vertrouwen in ons uitgesproken. Dat gaan wij niet beschamen”, vertelt Scheffer.

Burgemeester Lenferink meldt desgevraagd aan Sleutelstad dat de vergunning nog wel moet worden verleend. “We moeten nog definitief besluiten, maar we hebben goede ervaringen met de organisatie en denken dus dat het wel goed komt.”

Het wordt de komende tijd wel hard werken voor de organisatie. “We moeten nu in vier weken tijd een evenement eruit stampen, normaal gesproken hebben we hier een jaar de tijd voor”, legt Scheffer uit. “Maar nu we weten dat het door kan gaan, is de knop bij ons in één klap omgedraaid, we werken ons gek.”

Anderhalve meter maatregel?
Als er na de eerstvolgende persconferentie geen anderhalve meter meer hoeft te worden gehanteerd, kan de organisatie los. Mocht de anderhalve meter regel er toch blijven, zullen met name de toeschouwers op de doorgaans drukke punten in vakken moeten staan. In deze vakken wordt een beperkte hoeveelheid kijkers toegelaten.

“Het woord is nu wel aan de hardlopers”, zegt Scheffer, “Veel lopers hebben afgewacht op de betere berichten. Ze willen erg graag meedoen, maar schreven nog altijd niet in. Iets wat nu wel kan. En laten wij duidelijk zijn. Als alles alsnog verkeerd gaat en onze premier dramatische besluiten neemt, schuift de inschrijving door naar mei 2022 of krijgt de loper zijn geld terug.”

Uitnodiging Mark Rutte
De organisatoren van de Leiden Marathon hopen dat premier Mark Rutte op 10 oktober zijn hardloopschoenen aantrekt om mee te doen aan het evenement. Scheffer heeft Rutte daartoe uitgenodigd. “Hij heeft nog steeds niet gereageerd, ik verwacht snel een reactie van hem of van zijn secretaresse.”

De marathon van Leiden zou eerst in mei 2020 worden gehouden. Bij het begin van de corona-uitbraak werd het evenement verschoven naar november 2020 en later naar mei 2021. Al die keren moesten de organisatoren de hardloopwedstrijd alsnog afgelasten. De datum van 10 oktober 2021 lijkt het nu dan echt te gaan worden. Het evenement trekt jaarlijks 10.000 tot 15.000 deelnemers.

Leiden Regio Sport Coronacrisis Leiden Marathon


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×