(Video: Robbert Beurse).

Regenboogwandeling tijdens monumentenweekend: 'Niemand mocht weten wat hier gebeurde'

Deelnemers van de Open Monumentendagen kunnen dit weekend een regenboogwandeling maken. De route loopt langs verschillende monumenten die belangrijk zijn geweest voor homobeweging COC Leiden.

De regenboogwandeling bestond al. Een van de oprichters van de Leidse tak van het COC, Peter van Eeten, maakte hem eind vorig jaar in het kader van Coming Out Dag. Omdat het thema van de Monumentendagen dit jaar ‘inclusie’ is, vond de homobeweging de wandeling goed passen bij de monumentenroute door de stad. De organisatie van de Monumentendagen was het hiermee eens en nam de regenboogwandeling op in het programma.

Inclusiviteit
“Wij maken ons al jaren hard voor inclusiviteit. Iedereen hoort erbij. Maar helaas is dat, tot op de dag van vandaag, nog zeker niet altijd zo. We hebben veel bereikt, maar tegelijkertijd zijn we nog hard nodig”, vertelt COC Leiden voorzitter Debbie Helaha.

Outside cruising
Bij Molen De Valk vertelt Anja, COC vrijwilliger van het eerste uur: “Thuis kon je je vriendje niet ontvangen. Wat zouden de buren wel niet denken? Dus je ontmoette elkaar stiekem, bijvoorbeeld hier bij Molen De Valk. Dat noemden we ‘Outside cruising’. Een vage term. Want niemand mocht weten wat hier gebeurde. Je kon er voor opgepakt worden.”

Jenever
Hoogtepunt uit de route is de huidige thuisbasis van het COC Leiden, De Kroon, aan de Lange Gracht. “Op deze plek werd tussen 1734 en 1968 jenever gestookt. Nadat het een tijd leeggestaan had, mochten wij er in 1984 in. Ik weet nog goed hoe zwaar het was om, met een stofallergie, alle balken schoon te maken”, vertelt Anja.

Iedereen die de verhalen van Anja en andere vrijwilligers wil horen kan dit weekend de regenboogwandeling maken. De tocht brengt bezoekers langs twaalf monumenten in het centrum van Leiden.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×