(Foto: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden verliest wedstrijd om eerste BNXT Supercup

Het is Zorg en Zekerheid Leiden Basketball niet gelukt om de eerste titelstrijd van het seizoen te winnen. In Den Bosch was het Belgische Filou Oostende zaterdagavond een maatje te groot voor de Leidse formatie. De Belgische kampioen ging er met de eerste BNXT Supercup in de geschiedenis vandoor na een ruime overwinning: 68-90.

In de Maaspoort kende Zorg en Zekerheid Leiden wel een goede start in de eerste wedstrijd van de onlangs opgerichte Belgisch-Nederlandse BNXT League (ook bekend onder de werktitel ‘BeNeLeague‘). Mede door zeven snelle punten van Jhonathan Dunn, waaronder een lekkere dunk, sloeg de Leidse formatie het eerste gaatje: 17-10. Een time-out van Filou Oostende pakte goed uit voor de Belgische kampioen. Via een 0-12 run namen de Belgische kustbewoners de leiding over: 17-22. Na tien minuten keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 18-25 achterstand aan.

Extra gas
In het tweede kwart pakte Filou Oostende een voorsprong van tien punten. Een run van zes Leidse punten was de aanzet voor wat meer spanning. Een tweede driepunter van Dunn bracht de stand op twee minuten voor de rust op 36-40. Pierre-Antoine Gillet betaalde Dunn echter met gelijke munt terug, waarna Filou Oostende nog zes punten op rij scoorde. Een miraculeuze driepunter van Dunn in de buzzer zorgde voor een 39-49 ruststand.

De tweede helft was nog geen anderhalve minuut oud of Geert Hammink moest zijn manschappen weer naar de kant halen. Via scores van Dusan Djordjevic en Phil Booth (driepunter) was het verschil reeds opgelopen tot vijftien punten: 39-54. Deze kloof bleef in een groot deel van het derde kwart gehandhaafd, ondanks goed weerwerk van Asbjørn Midtgaard en Luuk van Bree. Aan Belgische zijde strooide Keye van der Vuurst de Vries met assists. De Rijswijker zou uiteindelijk eindigen met dertien assists. Tegen het einde van het derde kwart gaf Filou Oostende nog wat extra gas en stond het 54-75.

Champions League
In de eerste minuut van het vierde kwart tekende Quincy Tjon Affo in zijn oude thuishaven voor 56-79. Daarna zorgde Mikael Jantunen voor het grootste verschil in de wedstrijd: 56-81. Zo kabbelde de wedstrijd naar zijn einde, met Filou Oostende als terechte winnaar: 68-90. Jhonathan Dunn werd topschutter met 22 punten. Ook Asbjørn Midtgaard (16) en Luuk van Bree (11) eindigden in de dubbele cijfers.

De Leidse ploeg heeft weinig tijd om bij te komen, want zondagochtend wachtte het vliegtuig naar Italië alweer. Maandagavond staat een kwalificatiewedstrijd voor deelname aan de Basketball Champions League op het programma, waarvoor tegen Belfius Mons-Hainaut moet worden aangetreden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×