Annika van der Meer komt over de rode loper aan bij Njord. (Foto's: Gerry van Bakel).

Roeivereniging Njord onthaalt toppers met rode loper, erehaag en bloemen

Te midden van honderden leden en oud-leden legde roeivereniging Njord zaterdag op het vlot de rode loper uit voor de Tokio-gangers en twee roeiers in de categorie aanstormend talent. Na een boottochtje door de Leidse grachten en singels kregen zij een koninklijke ontvangst op het thuishonk.

Voor de winnaars van zilver op de Olympische en Paralympische Spelen deze zomer in Tokio, Stef Broenink en Annika van der Meer, werd misschien het hardste geklapt, maar tweevoudig Olympiër Nicole Beukers genoot ook van de aandacht en dat gold zeker voor Lisa Bruijnincx en Koen van Brussel. Die twee laatsten mogen hopen over drie jaar in de voetsporen van de drie Olympiërs te treden.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over de huldiging van een vijftal toproeiers bij studentenroeivereniging Njord.

Stef Broenink haalde in Tokio een zilveren medaille in de dubbeltwee met Melvin Twellaar. In de serie roeiden ze daarbij een nieuw Olympisch record. In de finale moesten ze nipt de Franse boot voor laten gaan. In de uitzending van Sport071 blikte Broenink onlangs uitgebreid terug op zijn zilveren race. Hij is zich nog aan het beraden op de vraag of hij doorgaat met toproeien of de voorrang zal geven aan een maatschappelijke carrière.

Herstellen
Annika van der Meer, die met Corné de Koning zilver haalde in de gemengde dubbeltwee op de Paralympische Spelen, heeft sinds de Spelen niet meer in een roeiboot gezeten. “Mijn lichaam moet nog even herstellen en ik gun mezelf nu de tijd om leuke dingen te doen.” Terwijl Van der Meer al onderweg was naar Tokio, verhuisde zij en haar partner Wouter Nuijten naar Zeist. Bij terugkomst werd ze door haar nieuwe buren verrast met een feestelijk onthaal. Nuijten zegt dat het soms wat aanpassing vraagt om met een toproeier samen te wonen, maar vindt een dag als deze geweldig. “En alle lof voor Njord, voor hoe de vereniging Annika destijds heeft opgenomen. Daardoor is ze roeien echt leuk gaan vinden.”

Van der Meers coach Jan Klerks kon er niet bij zijn in Japan, maar was ’s nachts wel opgestaan om te kunnen kijken. En juichen. “Ze heeft het heel goed gedaan, ik heb figuurlijk gesproken wel een dansje gedaan in de huiskamer.”

Voor Nicole Beukers verliepen haar tweede Olympische Spelen wat teleurstellend. Meer dan een zesde plaats in de finale zat er dit keer niet in, nadat ze in Rio nog zilver had bemachtigd. Ook Beukers heeft sinds de finale niet meer in een roeiboot gezeten. “Even wat anders. Meteen na de Spelen lekker op vakantie geweest. Nu nog geen behoefte aan roeien. Maar dit feestje is heel goed. Ik weet dat mijn club dit goed kan.”

Klein
De twee niet-Olympiërs Lisa Bruinincx en Koen van Brussel profiteerden van het Tokio-feestje. Bruinincx had goud  gewonnen in de dubbeltwee op het WK onder 23 jaar en Van Brussel won brons in de lichte mannenvier op het Europees Kampioenschap. Bruinincx is vast van plan om in Parijs deel uit te maken van de olympische ploeg. “Ik vind de dubbeltwee leuk en ook de dubbelvier. Ik ben echt een sculler, voor een boardroeier ben ik te klein.” Van Brussel heeft ook wel ambities, maar of Parijs2024 haalbaar is, moet nog blijken.

Normaal mag de borrel op de studentenroeivereniging pas om 17:26 uur beginnen, nadat in een ver verleden een aantal bezoekers met een champagnekurk de klok op dat tijdstip hadden teruggezet, maar de aankomend praeses Floris Gerritsen nodigde iedereen direct na de aankomst van de boot met toproeiers uit een drankje te nemen. Maar allereerst applaus voor Annika, Stef, Nicole, Lisa en Koen.

Advertentie

Leiden Sport Tokio071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×