(Foto: Rob van Dullemen).

Lenferink: 'Geen extra BOA's om coronabewijs te controleren'

We gaan weer ’terug naar normaal’, kondigde demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond aan. Wel heeft iedereen vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs nodig voor bezoek aan bijvoorbeeld de sportschool, een café, restaurant of evenement. Handhaving van die nieuwe maatregel komt voor rekening van gemeenten.

De Leidse burgemeester Henri Lenferink, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Hollands Midden, reageerde vanochtend bij mediapartner Omroep West op deze aanpassing van de coronamaatregelen.

“Ik snap het wel”, zegt Lenferink. “We zien het in meer landen, daar maak ik me niet zo’n zorgen om. Ik heb meer moeite met de redenering dat de horeca van middernacht tot zes uur in de ochtend dicht moet. Waarom zou zo’n coronabewijs om 23.00 uur wel goed zijn en om 0.30 uur niet meer? Als mensen via zo’n toegangsbewijs naar het café gaan, heb je een soort garantie dat de kans op besmetting klein is. Waarom zou dat na middernacht niet meer werken?” Lenferink hoopt dat deze maatregel over ‘een maand of anderhalf’ van tafel weer van tafel gaat.

Steekproefsgewijs
En hoe gaat Leiden toezicht en handhaving van het coronatoegangsbewijs organiseren? “We gaan echt niet de hele dag boa’s in een café positioneren om te kijken hoe het gaat”, zegt Lenferink geruststellend. Hij denkt dat het coronatoegangsbewijs op veel plekken goed gebruikt zal worden. “We moeten het niet als heel ingewikkeld iets beschouwen. Je scant en je weet binnen één seconde of het oké is. Mensen die in landen zijn geweest waar het al is ingevoerd zeggen: het gaat snel, het kost nauwelijks moeite.”

Het kabinet trekt overigens extra geld uit voor beveiliging en handhaving, maar het is de vraag of dat helpt bij de handhaving van de nieuwe regel. Lenferink: “Echte boa’s kun je niet even kopen, dat zijn mensen die zijn opgeleid, dat kost tijd. We hebben best wat handhavingscapaciteit om te controleren, maar dat zal steekproefsgewijs zijn.”

Economie Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×