(Foto: Arjen MC Kennis).

Ook volgend jaar fors duurdere huizen, voorspellen economen

De huizenprijzen in de regio Leiden en Bollenstreek stijgen dit jaar volgens de Rabobank met gemiddeld 13 procent. Voor 2022 verwacht de bank dat woningen nog eens 12 procent duurder worden. Het tempo waarmee de huizenprijzen stijgen heeft dit jaar een vlucht genomen. Alleen al in de eerste vijf maanden van het jaar is de prijs van een gemiddelde koopwoning harder gestegen dan in heel 2020, meldt de bank in het kwartaalbericht Woningmarkt.

Hoewel de stijging in de regio Leiden en Bollenstreek al flink genoemd mag worden, valt het vergeleken met andere regio’s in Nederland ‘nog mee’. De landelijke gemiddelde stijging voor dit jaar komt volgens economen van de Rabobank uit op ruim 14 procent.

De regio Zeeland en Flevoland spannen de kroon met een gemiddelde stijging van 18 tot meer dan 20 procent. De huizenprijzen waren daar, in vergelijking de andere regio’s, eerder nog laag. Omdat mensen uit de meest gewilde regio’s naar onder meer Zeeland en Flevoland zijn verhuisd, zijn de huizenprijzen daar relatief snel gestegen.

Afkoelende woningmarkt
“In die ‘gewilde’ regio’s, waaronder Leiden en de Bollenstreek, zijn de huizenprijzen eerder al sterker gestegen. De bereikbaarheid van koopwoningen staat daardoor in deze regio’s onder druk zodat huishoudens op zoek gaan naar alternatieven. We verwachten dat deze trend doorzet”, aldus econoom Stefan Groot van de Rabobank.

De vraag naar woningen blijft hoog. Daarnaast verwacht de bank dat het aantal transacties gaat dalen als gevolg van het opdrogende aanbod van woningen. Het dalende aantal huizenverkopen moet dan ook niet worden gezien als teken van een afkoelende woningmarkt. De huizenprijzen blijven hierdoor, volgens de bank, ook volgend jaar stijgen in de regio Leiden en Bollenstreek.

Economie Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×