(Foto: Google Maps).

Krapte op regionale arbeidsmarkt bijna weer net zo hoog als voor corona

De werkloosheid in Leiden en omgeving is de afgelopen periode fors afgenomen. Er ontstaat zelfs weer krapte op de arbeidsmarkt.

Volgens het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), daalde in de regio Holland Rijnland het aantal WW-uitkeringen de voorbije maand opnieuw. In vergelijking met vorig jaar bedroeg de afname 22,9 procent. Versoepelingen van coronamaatregelen en de economische groei die hieruit voortvloeide leidden tot een herstel van de arbeidsmarkt. Mede door de vacaturestijging is de regionale arbeidsmarkt krap.

Meer openstaande vacatures 
De vacaturemarkt herstelt zich in 2021 snel. De versoepelingen van coronamaatregelen leiden tot economische groei, waardoor werkgevers vaker op zoek gaan naar personeel. Het aantal openstaande vacatures in Holland Rijnland kwam hierdoor in het 2e kwartaal van dit jaar uit op 8.350. Dat aantal ligt 49 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs 18 procent hoger dan in 2019.

In het 2e kwartaal van 2021 waren er ten opzichte van een jaar eerder in Holland Rijnland vooral meer openstaande vacatures voor transportplanners en logistiek medewerkers, op gepaste afstand gevolgd door elektriciens, elektronicamonteurs en machinemonteurs.

Bron: UWV

6.900 vacatures
Het UWV zag dat er in Holland Rijnland in het 2e kwartaal voor 60 van de 112 beroepsgroepen een ‘krappe’ tot ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt was. Voor deze beroepsgroepen hadden regionale werkgevers eerder in 2021 zo’n 6.900 vacatures openstaan, goed voor 70 procent van het totale vacatureaanbod. Het gaat dan met name om vacatures in de bouw, techniek en logistiek.

UWV onderscheidde in Holland Rijnland in het 2e kwartaal van 2021 slechts 3 beroepsgroepen met een ‘ruime’ arbeidsmarkt. Het ging in dit geval om managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening, grafisch vormgevers en productontwerpers en sportinstructeurs. Voor deze beroepsgroepen waren er meer werkzoekenden dan vacatures. Bij 20 beroepsgroepen was sprake van ‘gemiddelde’ spanning. Voor de overige 29 beroepsgroepen hebben de gegevens van UWV op regionaal niveau onvoldoende schaalgrootte om een goede berekening te kunnen maken.

 

Economie Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×