Leidse breedtesportcoördinator verheugt zich op nieuwe seizoen: 'Er kan steeds meer'

Rik van der Geest, de breedtesportcoördinator van de gemeente Leiden, heeft zin in het nieuwe sportseizoen: “Het gaat na de coronaperiode eigenlijk nog verrassend goed met de clubs.” Bovendien belooft het nu een relatief ‘normaal’ seizoen te gaan worden. Toch zijn er nog wel uitdagingen voor het Leidse sportleven.

Als breedtesportcoördinator ondersteunt en adviseert Van der Geest de Leidse sportverenigingen bij dingen als financiën, actief zijn voor de buurt en de werving van vrijwilligers. “We waren aan het begin van de coronatijd heel bang dat de verenigingen veel leden en vrijwilligers zouden verliezen. Dat is gelukkig alles meegevallen.” Bij de commerciële sportbedrijven zoals de fitnessclubs was wel een terugloop te zien, “maar daar trekt het alweer aan.”

Vijfhonderde euro
De nieuwe coronamaatregelen zijn wel weer een uitdaging voor de verengingen. “Ze waren net weer opgestart, veel competities zijn eindelijk weer redelijk normaal begonnen, en nu komen er weer nieuwe regels.” Omdat sportkantines onder de horeca vallen, moet elke kantine vanaf volgende week gaan controleren op de QR-code van de CoronaCheckApp. “Er moet iemand zijn om dat bij iedereen te controleren. En wat doe je als iemand geen groen vinkje heeft, of als de techniek uitvalt?”

Omdat de clubs een rare tijd achter de rug hebben, heeft de gemeente een extra subsidie ingesteld. “We hebben vijfhonderd euro over voor kleine initiatieven.” Dat idee hoeft niet uitgebreid onderbouwd te zijn: “Een barbecue voor de vrijwilligers die zich in coronatijd hebben ingezet, vinden we al prachtig.”

Oud en jong
Daarnaast kunnen alle clubs een afvaardiging sturen naar het sportcongres in november, waar ze worden bijgepraat over nationale ontwikkelingen en praktische zaken, zoals hoe je een sportkantine gezonder in kan richten. “We willen daar ook verenigingen enthousiasmeren voor Clubhuis de Derde Helft.” Dat is een initiatief van de ouderenbond om senioren aan het bewegen te krijgen en ze tegelijk een sociaal netwerk te geven. “Het is belangrijk dat ouderen blijven bewegen, en het kopje koffie na afloop is minstens zo belangrijk.”

Ook de jongeren krijgen aandacht van Van der Geest: “In Leiden hebben we al zo’n vijftig jaar de schoolsportcommissie. Voor 25 euro kunnen kinderen een aantal proeflessen nemen bij een sport naar keuze. Het is helemaal vrijblijvend, dus of ze na de kennismaking lid worden, of nog een andere sport uitproberen, of niets doen, mogen ze zelf weten.”

Van der Geest heeft zin in het komende jaar. “Het wordt na de coronatijd wel weer even flink opstarten, maar gelukkig kan er steeds meer. Dan wordt het veel leuker dan met al die coronaregeltjes.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×