LUMC-viroloog waarschuwt voor griepgolf: 'Inhaalslag na wegvallen maatregelen'

Het is dit jaar extra belangrijk om de griepprik te halen. Dat zegt viroloog Louis Kroes van het Leids Universitair Medisch Centrum in het radioprogramma West Wordt Wakker. Doordat er de afgelopen winter bijna geen Influenza, griep in de volksmond, heerste door de coronamaatregelen, is de kans op een uitbraak komend winterseizoen groter dan ooit. En dat zou de druk op de ziekenhuizen verder verhogen.

“Het was een unieke gebeurtenis dat we afgelopen jaar helemaal geen Influenza hebben meegemaakt. Die was volstrekt verdwenen door alle rigoureuze coronamaatregelen. Die werkten beter tegen griep dan tegen corona leek het wel”, zegt Kroes. “Influenza heeft nu wat in te halen nu het er een jaar niet is geweest.”

“Als het kouder weer wordt en de dagen korter zijn, gaan mensen meer binnen zitten en doen ze hun ramen dicht. Dat zijn goede omstandigheden voor luchtwegvirussen”, weet Louis Kroes van het LUMC. De griep kan zelfs heviger dan anders toeslaan doordat minder mensen er weerstand tegen hebben. Influenza was anderhalf jaar lang helemaal weg.
Zo’n virus kan daar van profiteren door eerder terug te keren of op grotere schaal toe te slaan, legt Kroes uit.

Voor de belasting van de zorg kan dat ongelukkig samenvallen, waarschuwt Kroes. “Doordat we alle beperkingen laten varen, kunnen andere luchtweginfecties een inhaalslag maken.” De griepprik is een oplossing, aldus de viroloog. “Dan zorgen we ervoor dat zo min mogelijk kwetsbare mensen ook nog eens Influenza zouden krijgen.”

De griep bleef weg door de coronamaatregelen, legt Kroes uit. Afstand houden en drukte vermijden werkten zelfs nog beter tegen de griep dan tegen het coronavirus, omdat dat een “verraderlijker” virus is. “Covid is al besmettelijk voordat je je ziek voelt dus je besmet anderen voor je het in de gaten hebt. Bovendien had niemand er nog immuniteit tegen.”

Maar hoe zorg je ervoor dat je niet geveld wordt door griep deze winter, nu er minder coronamaatregelen zijn? Volgens Kroes geeft bijvoorbeeld wat extra fruit eten helaas geen weerstand. “Gezond leven zorgt ervoor dat je misschien minder ziek wordt, maar het voorkomt niet dat je influenza krijgt. Alleen specifieke afweer helpt tegen griep, doordat je het al gehad hebt of gevaccineerd bent.”

Het succes van de coronamaatregelen om griep tegen te gaan, roept de vraag op of de maatregelen kunnen blijven om een influenza-epidemie te voorkomen. Volgens Kroes is daar nooit aan gedacht, hoe logisch het misschien ook lijkt. “Virologen heeft het altijd wel wat verbaasd dat we zo weinig doen om influenza te voorkomen, daar gaan immers ook mensen aan dood. We houden zelfs midden in de winter, dé grieptijd, een volksfeest dat zich vooral binnen afspeelt: carnaval.”

Het is daarom volgens Kroes een goed idee om bewuster om te gaan met de griep. “Door bijvoorbeeld meer hygiëne te betrachten en je bij enige ziekte niet onder de mensen begeven.”
Normaal circuleert griep vooral in januari en februari, maar dat zou dit jaar eerder kunnen zijn, bijvoorbeeld al in de herfst. Deze zomer was er opeens een kleine epidemie van het RS-virus onder kinderen. Een ziekte die je normaal alleen in de winter ziet. Ook dat komt, vermoeden de virologen, doordat de bevolking minder immuniteit heeft opgebouwd.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×