Topaz gaat met hulp Australiërs zorg voor mensen met dementie verbeteren

Zorgorganisatie Topaz is een samenwerking aangegaan met het Australische HammondCare om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te verbeteren. Ze lanceren de samenwerking dinsdag, op de Wereld Alzheimer Dag, met een online bijeenkomst met sprekers van beide organisaties.

Beide zorgorganisaties gaan onder de naam ‘Stronger Together’ kennis delen op het gebied van dementie, zoals complexe problematiek en gedragsverandering en kleinschalige inrichting van locaties voor mensen met dementie. HammondCare wil daarnaast graag leren van de gespecialiseerde zorg en behandeling voor mensen met de ziekte van Huntington van Huntington expertisecentrum Topaz Overduin in Katwijk. De professionals werken samen binnen het wetenschappelijk onderzoek, er komen kennisnetwerken en mogelijkheden voor onderlinge uitwisselingsstages voor medewerkers van Topaz en HammondCare.

Topaz wil graag van de kennis van de Australiërs leren op het gebied van een dementievriendelijke inrichting en de zorg voor mensen met dementie thuis. De eerste vruchten van de samenwerking komen tot uitdrukking in het programma: Beter Thuis met Dementie. Dat is een speciale 5-daagse minivakantie voor stellen waarin ze leren omgaan met beginnende dementie. Daarmee is het expertisecentrum dementie van Topaz en ActiVite deze week van start gegaan. HammondCare ontwikkelde dit programma al in 1997.

Een ander bijzonder detail is dat er in Australië veel ouderen wonen die in de jaren ’50 en ’60 vanuit Nederland zijn geëmigreerd. Door onder andere dementie spreekt een deel van deze ouderen weer voornamelijk Nederlands. Ook voor hen kunnen de professionals van Topaz van betekenis zijn.

Webinar over dementiezorg
In de webinar gaan Topaz bestuurder De Jongh en professor Wilco Achterberg in gesprek met Colm Cunningham, universitair hoofddocent en directeur van het Dementia Centre van HammondCare en professor Susan Kurrle, die de leerstoel Ouderenzorg bekleedt aan de Universiteit van Sydney. Zij spreken over onderwerpen zoals de radicale vernieuwing van de zorg, de gespecialiseerde Huntingtonzorg en kleinschalig zorgen binnen Topaz en HammondCare’s unieke relatiegerichte zorgmodel.

De Nederlandse consul-generaal Frank van Beuningen en Matthew Neuhaus, de ambassadeur van Australië in Nederland onderstrepen met hun deelname aan de webinar het belang van deze samenwerking.

Het vooraf opgenomen webinar is vanaf morgenochtend omstreeks 10.00 uur beschikbaar via Topaz.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×