De stadsfotograaf Leonie van der Helm (links) en haar voorganger Eelkje Colmjon. (Foto: Hester Tuinhof).

Leonie van der Helm fotografeerde een coronajaar lang Leidenaars thuis

Een jaar lang fotografeerde ze Leidenaars thuis. Wel zo toepasselijk in dit corona-jaar vond scheidend stadsfotograaf Leonie van der Helm. Donderdag draagt zij het stokje over aan de nieuwe stadsfotograaf. In een interview met Sleutelstad blikt ze terug op het afgelopen jaar.

“Als stadsfotograaf ben je helemaal vrij in je thema om te kiezen wat je wil. De opdracht was wel om iets corona-gerelateerd te doen. Omdat dat al veel werd gedaan vond ik dat niet zo leuk om te doen. Toen kwam het onderwerp thuis bij me op omdat veel mensen natuurlijk veel thuis zaten en het heeft sowieso altijd wel mijn interesse om een kijkje te nemen achter de voordeur bij mensen.”

Leonie van der Helm over haar jaar als stadsfotograaf in gesprek met Casper Chaudron.

Met het onderwerp Thuis kwam corona soms wel en soms niet ter sprake, dat werkte goed. Van der Helm zocht als stadsfotograaf naar diversiteit in de verschillende plekken waar ze ging fotograferen. En naar verschillende verhalen die de plekken met zich meebrachten. “In die zin geeft de serie een mooi kijkje in deze tijd.”

“Het Thema thuis werkte heel goed omdat iedereen natuurlijk een thuis heeft. Je kunt er eigenlijk eindeloos mee doorgaan. Ik ben niet één keer bij iemand geweest waarvan ik dacht dat er geen verhaal in zat. Uiteindelijk heeft iedereen een verhaal en het is altijd interessant.”

Een voorbeeld van zo’n verhaal was van een jongedame die antikraak woont in het oude Stadsbouwhuis. Toen ze uit huis kon gaan ging ze veel reizen. Achteraf zag ze in dat ze aan het vluchten was en een thuis moest vinden in zichzelf. “Haar thuis had op dat moment niks te maken met de plek waar ze op dat moment woonde.”

Van der Helm draagt het stokje donderdag over. In de Buurt zal ze een versie overhandigen van haar boek aan burgemeester Lenferink. Daarna zal de nieuwe stadsfotograaf voor komend jaar gepresenteerd worden.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×